Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tačke koje možete masirati na nogama bebe kako biste smirili bolove zbog nicanja zubića, uznemirenog stomaka..

Preuzmite sliku

Mnoge mame nisu upoznate sa činjenicom da lagana masaža može pomoći da smirite svoju bebu, piše Bright Side.

Bebe su posebno osjetljive na ugodan dodir i refleksoterapiju – nježnu stimulaciju tačaka pritiska u stopalima – što može učiniti čuda za zdravlje vaše bebe. Obavezno slijedite preporuke svog pedijatra i vidjet ćete da masaže stopala mogu biti izvrstan dodatak vašoj svakodnevnoj rutini s bebom, prenosi Tuzlanski.ba.

1. Nicanje zuba

Ako bebi izbijaju zubi, nježno masirajte vrhove prstiju kako biste ublažili bol. Tačke koje odgovaraju gornjoj i donjoj čeljusti i zubima nalaze se ispod zglobova nogu. Pritisak na malene prste na nogama prirodni je lijek protiv bolova u zubima.

2. Curenje iz nosa

Trljanje bebinih nožnih prstiju može pomoći u tome. Glavna tačka koja odgovara sinusima nalazi se na vrhu jastučića palca. Nježnom masažom ovog mjesta možete pomoći svojoj bebi kod simptoma prehlade i bolova u sinusima.

 • 3. Bol u prsima

  Ako se vaša beba bori s začepljenjem u grudima, pokušajte nježno masirati mjesto ispod njihova 3 srednja prsta. Možete ga pritisnuti jastučićem palca i masirati gore-dolje. Također možete pokušati obaviti prste obje ruke oko djetetovog stopala i lagano palčevima pritisnuti to područje.

  4. Uznemireni trbuh

  Masiranje srednjeg dijela stopala vaše bebe može pomoći kod grčeva i nelagode u stomaku. Lagana masaža na sredini stopala prirodan je način za ublažavanje bolova u stomaku.

 • 5. Probavne smetnje

  Nježna masaža stopala može pomoći vašoj bebi kod probavnih problema. Laganim pritiskom na tačku koja se nalazi 4 prsta od palca može ublažiti probavne smetnje, bolove u stomaku i mučninu.

  6. Problemi sa gasovima

  Stimuliranje tačke smještene između velikog i drugog prsta na nogama može ublažiti mučninu, povraćanje i nadutost.

 • 7. Zatvor

  Prema istraživanju, masaže stopala mogu ublažiti zatvor. Lagano trljajte bebinu petu ako je boli trbuh. Ovaj dio stopala povezan je sa želucem i prirodno može ublažiti probleme povezane sa zatvorom.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,