Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta treba da znate ako planirate da se tetovirate?

tetoviranje
Preuzmite sliku

Prvo tetoviranje može biti zastrašujući proces, posebno ukoliko se prije toga ne pripremite i ne sprovedete dovoljno istraživanja.

\"tetoviranje\"Kada se odlučite za neki dizajn, morate da saznate na kom mjestu je najbolje da to uradite, ko će vam to raditi, koje predostrožnosti da preduzmete i kako da se brinete za svoju tetovažu. Ukoliko se plašite igala ili bola, proces postaje mnogo komplikovaniji.

Nemojte da se tetovirate ukoliko mislite da ćete uklanjati tu tetovažu. Tetovaže su, po svojoj definiciji, permanentne. Dobro razmislite kojim dizajnom ćete biti zadovoljni tokom narednih godina. Najbolje da se odlučite za nešto što ima lično značenje ili zajedno sa umjetnikom stvorite nešto stvarno originalno.

Kada izaberete dizajn, vrijeme je da se raspitate o dostupnim majstorima za tetoviranje. Tražite iskusne majstore koji rade u higijenskim uslovima.

Pazite šta jedete i pijete dan prije tetoviranja. Vaša koža mora da bude spremna za tintu, a to podrazumijeva pravilnu ishranu i odmor. Izbjegavajte konzumiranje alkohola, jer to može da poveća krvarenje. Takođe treba izbjegavati procesuiranu, preslanu ili preslatku hranu, jer to može da dovede do upala, piše Klix.

Tetoviranje je bolan proces. Svaka osoba se drugačije nosi sa tim bolom. Čak i pošto je tetoviranje završeno, koža će biti crvena i bolna na dodir.

Nakon što dobijete svoju prvu tetovažu, morate da se brinete o njoj. Kako kažu eksperti, o tetovaži se treba brinuti kao o otvorenoj rani. Često je ispirajte vodom i blagim sapunom. Tetovažu osušite mekanim papirom, pa tretirajte tetovirano mjesto kremama.

Uklanjanje tetovaže je moguće, ali je teško i skupo. Laseri dostavljaju veoma kratke pulseve svjetlosti velikog intenziteta na površinu tetovaže. Tinta u tetovaži se razbija na male čestice koje imuni sistem tokom nekoliko nedjelja poslije tretmana izbaci napolje. Međutim, ovakav tretman košta oko 200 dolara i mora da se ponovi nekoliko puta. Treba da budete svjesni da je tretman takođe veoma bolan, prenosi Smedia.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: