Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Svrbi vas koža nakon tuširanja? Dermatolozi otkrivaju moguće uzroke…

Preuzmite sliku

Umjetni miris mogu uzrokovati osjetljivost, oticanje, svrbež i osip na koži, dok parabeni i drugi konzervansi često uzrokuju alergijske reakcije, objasnili su dermatolozi

Svrbež kože nakon tuširanja, kako kaže dermatologinja dr. Loretta Ciraldo, nije rijetka pojava, a pojavljuje se kad se ošteti odnosno oslabi kožna barijera zbog čega koža više nije u stanju obavljati svoje dvije osnovne funkcije: zaustaviti da iz nje isparava previše vode i spriječiti da u nju uđu agresori iz okoliša.

– Oslabljena barijera uzrokuje suhoću, a ona uzrokuje svrbež – kaže dr. Ciraldo i upozorava da tada posebno treba obratiti pažnju na navike pri tuširanju.

Evo šta kažu dermatolozi koji su najčešći uzročnici neugodnog svrbeža:

1. Prejaka sredstva (sapuni i gelovi) za tuširanje

Jedan od najčešćih uzročnika svrbeža kože je tradicionalni sapun koji često sadrži sulfate: oni naime u dodiru s vodom stvaraju pjenu, ali mogu s kože ukloniti njen prirodni mikrobiom, te često sadrže nadražujuće mirise i parabene, prenosi Večernji list.

– Umjetni su mirisi jedan je od najčešćih sastojaka proizvoda za njegu kože koji mogu uzrokovati osjetljivost, oticanje, svrbež i osip – kaže dr. Ciraldo, dok parabeni i drugi uobičajeni konzervansi često uzrokuju alergijske reakcije na koži.

2. Pretopla voda

Jako topla i vruća voda također mogu s kože ukloniti prirodna ulja i lipide, pa tako narušavaju i kožnu barijeru.

– Osim toga, vruća voda brže isparava – kaže dermatologinja iz Vish Skincare dr. Purshiva Patel, pa će koža, pogotovo ako je odmah nakon tuširanja opet navlažite, ubrzo biti još više suha nego prije tuširanja.

3. Predugo stajanje pod tušem

Što se duže koža izlaže toploj vodi, više će se prirodnih tvari s nje skinuti, a ako je ta voda još i tvrda, posebno ćete naštetiti kožnoj barijeri.

– Često izlaganje kože tvrdoj vodi može pogoršati sva postojeća kožna stanja i oboljenja, te potaknuti neka nova – kaže dr. Patel.

4. Prečesto tuširanje

Trebate li se tuširati svaki dan ovisi o vašoj okolini i životnim navikama, ali dermatologinja dr. Zenovia Gabriel kaže da većini ljudi svakodnevno tuširanje nije potrebno.

– Ako vam je koža jako suha ili vas svrbi, kad možete preskočite tuširanje – savjetuje ona.

5. Prašak za veš koji nadražuje kožu

Nekad kožu više nadražuje peškir opran s ‘prejakim’ praškom, prije sam proces tuširanja, zbog aktivnih tvari iz praška koje su izvrsne u uklanjanju mrlja, ali loše za kožu.

– Ti sastojci; deterdženti, konzervansi i jaki mirisi mogu na osjetljivoj koži izazvati dermatitis – kaže dermatologinja dr. Nava Greenfield iz Dermatology Group u Brooklynu.

Kako si pomoći?

Ne morate potpuno promijeniti svoju rutinu tuširanja, ali ako radite ove greške, jednu ili dvije možete promijeniti, kažu dermatolozi i napominju da, budući da je mikrobiom kože kod svakog drugačiji i jedinstven, nema jednog rješenja za sve.

– Pronađite što vama odgovara; koristite blaže sredstvo za tuširanje, hladniju vodu, drugi prašak za veš ili se kraće tuširajte – poručila je dr. Nava koja kaže da je uzrok vjerovatno u nekoj od tih stvari.

Ipak, ako svrbež kože ne prođe ili je iritacija jaka, najbolje je posjetiti dermatologa da budete sigurni da nije riječ o nekom kožnom oboljenju ili alergijskoj reakciji, savjetuju dermatolozi za Mind Body Green.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,