Ponedjeljak, 27. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Svjetska umjetnička djela na tortama i kolačima Saše iz Niša

Preuzmite sliku

Grafički dizajner Saša Aleksić iz Niša, inspirisan poznatim svjetskim slikarima poput Van Gogha, Klimta, Dalija ili Mondriana, pravi torte i kolače koje ručno oslikava umjetničkim djelima. Izrađuje unikatne slatkiše koji nisu na prodaju, već nastaju isključivo za humanitarne akcije i takmičenja. Ekipa Anadolije posjetila je radionicu ovog dvadesetosmogodišnjeg umjetnika.

Saša je u poslastičarstvo zaljubljen još od djetinjstva, od vremena kada su njegove majka i tetka sa punom pažnjom uz mnogo detalja pravile torte za njegov i sestrin rođendan. Da se i sam oproba u tome odlučio je kao srednjoškolac, kada svoje prijatelje na osamnaesti rođendan nije pozvao pozivnicama, već oslikanim kolačima.

“Od 2012. sam krenuo to da radim, tako da sam, evo, do danas oslikao milion torti i kolača”, govori Saša.

Pažnju javnosti privukli su njegovi prvi dezerti sa motivima Van Goghovih “Suncokreta” i “Zvezdane noći” s kojima se predstavio na Sajmu hrane i pića u Beogradu 2014. godine. Od tada su ideje o motivima počele da se nižu, pa su se slike iz najvećih svjetskih muzeja, poput Klimtovog portreta Adele Bloch-Bauer, našle na Sašinim ukusnim tortama i mafinima.

Uslijedila su mnogobrojna takmičenja na festivalima i sajmovima.

“Uglavnom posjećujem takmičenja u Srbiji, ali i neka u inostranstvu, na primjer u Sjevernoj Makedoniji, u Strumici ili u Skoplju. Posljednje je bilo u Nišu pred Novu godinu. To je bilo takmičenje u pravljenju torti i kolača na kom sam osvojio gran-pri”, kaže Saša.

Zadovoljan je što je poslastičarstvo kao hobi spojio s dizajnom kao profesijom. Tokom decenije bavljenja takozvanim “umjetničkim poslastičarstvom” mijenjao je i nadograđivao svoj stil.

“U početku su to bila najpoznatija umjetnička djela svetski poznatih umjetnika kao što su Frida Kahlo, Van Gogh, Gustav Klimt, ali u posljednje vrijeme radim neke umjetnike koji su meni veoma dragi i možda malo manje poznati, kao što su Mark Rothko ili Yayoi Kusama“, priča Saša.

Rad na jednoj slici specijalnim prehrambenim ponekad traje više dana, čak i kada je reč samo o jednom kolačiću.

“Uglavnom koristim boje u prahu, koje posle štelujem. Dodajem vodku i onda tako dobijem gustinu boje koja mi treba za slikanje”, govori Saša.

Najdraža mu je torta oslikana djelima Pieta Mondriana, koju drži izloženu u radionici u svom stanu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,