Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Svjesni seks je postao novi trend

Preuzmite sliku

Zašto je razgovor o seksu postao novi trend?

Svjesna potrošnja, eko proizvodi, održiva ljepota – riječ održiva već je postala jedna od najpopularnijih u 2020. godini. Svi predlažu primjenu razumnog i svjesnog pristupa ne samo prilikom izbora šminke ili vintage suknje: strani seksolozi savjetuju vježbanje svjesnog seksa kako bi se prepoznali iz nove perspektive i voljeli svoje tijelo, prenosi Ženski magazin.

Šta je svjesni seks?

Da biste razumjeli ovaj koncept, ne treba gledati u Wikipediju. Svjesni seks je praksa kontrole emocionalnih, fizičkih i psiholoških aspekata ljubavnog odnosa sa partnerom. To ne znači da morate stalno da razmišljate o seksu: radije, morate da ispustite sve uznemirujuće misli i osjetite puni erotski potencijal svog tijela. Štaviše, vjeruje se da će vam proučavanje knjiga o psihologiji, tantri i meditaciji pomoći u tome. U istočnim mentalnim i tjelesnim praksama nema ni riječi o svjesnom seksu, ali ima dovoljno preporuka za samospoznaju i za proučavanje sopstvene senzualnosti. Budući da je seksualna revolucija odavno izvedena, a danas govorimo o „ovome“ otvorenije nego ikad, svjesni seks kao trend nudi nam da otkrijemo senzualnu povezanost s prirodom, osluškujemo instinkte i uopšte smatramo intimni život vitalnim aspektom zdravlja i blagostanja.

Zašto je bolje s njim nego bez njega?

Osviješćenost u seksualnim vezama pomaže vam da naučite sve tehnike za uživanje i razumijete šta tačno nedostaje kako biste bili potpuni. Seks je usko povezan s emocijama, pa pristalice svjesnih praksi u krevetu izjednačavaju iskrene razgovore, diskusiju o intimnim preferencijama, erotske fantazije i strepnje. Ne samo djevojkama, već i muškarcima često je teško prevazići psihološku barijeru i početi izražavati svoje misli i iskustva, ali nakon što to učine, mnogi parovi primjećuju – njihovi osećaji su postali dublji i bilo je lakše dostići orgazam.

Kako razgovarati sa muškarcem o seksu?

Ako vam nešto ne odgovara u intimnim vezama ili ne možete dugo rješavati nagomilane probleme u njima, nemojte šutati, samo razgovarajte o tome šta se dešava sa partnerom. Kako to učiniti? Najgori trenutak za pregovore o seksu može se smatrati periodom prije i poslije vođenja ljubavi: muškarac nije mentalno spreman da razgovara o takvim problemima u tako pikantnom trenutku, tako da razgovor može završiti skandalom. Pokušajte razgovarati o svojim iskustvima u opuštenijoj atmosferi – za vrijeme romantične večere ili odmora. Često koristite fraze poput „osjećam se“, „mislim“, „zanima me“ u razgovoru, kako bi čovjek razumio šta doživljavate. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,