Ponedjeljak, 28. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Svi je pravimo: Greška kod sušenja kose koju je lako izbjeći, pogotovo ljeti

Preuzmite sliku

Za mnoge dame sušenje kose dio je rutine, aktivnost koju obavljaju i po nekoliko puta sedmično, a ne preskaču je čak ni u ljetnim mjesecima. Radi se o aktivnosti koja je i toliko česta da o njoj, dok traje, ne razmišljamo previše.

Ipak, jednako kao što primjerice smanjujemo peglu kada peglamo osjetljivi materijal, tako bismo trebali razmišljati i o kosi kada je sušimo, kako bismo oštećenja sveli na minimun.

Prema riječima stručnjaka za kosu Michael Van Clarkea, neoprezno feniranje je, naime, glavni krivac za suhu i oštećenu kosu kod njegovih klijentica.

Istaknuo je i jednu od najčešćih pogreški kod feniranja koju (gotovo) svi pravimo, a koja je kriva za oštećenja – prevruće, preblizu i predugo. Kosu naime sušimo na prejakoj brzini, odnosno previsokoj temperaturi, sušilo držimo preblizu kosi i sve traje predugo.

Srećom radi se o problemu koji je, jednog kada ga osvijestite, lako riješiti. Bitno je za početak da udaljenost između kose i sušila za vrijeme feniranja bude barem 2 i pol do 3 centimetra.

 • To je prvi korak, a dalje, ako je moguće pokušajte izbjegavati upotrebu fena za kosu nakon svakog pranja te barem jednom sedmično kosu osušite na zraku. U ljetnim mjesecima, kada su temperature visoke, pokušajte što više pustiti kosu da se osuši na zraku, a onda je na samom kraju, dok je još vlažna, možete oblikovati pomoću fena i četke.

  U svakom slučaju sušenje kose fenom za kosu ne bi trebalo biti borba i ne bi trebalo dugo trajati. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta stručnjaka koji će vam pomoći da vaša kosa bude lijepa, bez pucanja.

  1. Koristite odgovarajuću opremu za vašu kosu i oblik koji želite postići. To znači da je bitno odabrati četku koja će vam pomoći u postizanju cilja.

  2. Ne pretjerujte s korištenjem nastavaka odnosno mlaznice ili difuzora, osim ako nemate gustu kovrčavu kosu. Mlaznice prekomjerno koncentriraju toplinu i uzrokuju dodatna oštećenja.

  3. Nakon pranja, kosu temeljito raščešljajte.

  4. Priprema kose uoči sušenja je najvažniji korak. Nanesite sredstvo za zaštitu od topline. 

  5. Uzimajte dijelove kose koji nisu širi od četke, a ostatak sklonite s puta.

  6. Ne zaboravite držati dovoljan razmak između kose i sušila.

  7. Ne pretjerujte sa sušenjem. Ako niste zadovoljni nekim dijelom navlažite ga pa počnite ispočetka. Kosu ćete dodatno oštetiti ako nastavite sa sušenjem dijelova koji su već suhi. Posljedica će biti lomljiva kosa, odnosno ispucani vrhovi. (zadovoljna.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje