Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sveti otok koji skriva nacionalno blago zabranjen je ženama: Dostupan je samo muškarcima koji prethodno moraju skinuti odjeću

Preuzmite sliku

Sveti japanski otok Okinoshima čiju je posebnost, kulturno bogatstvo i tradiciju 2017. godine prepoznao i zaštitio UNESCO, zabranjen je za žene. Uronjen u tradiciju koju odražavaju prekrasni Shinto hramovi i stoljećima stari rituali.

Okinoshima već više od hiljadu godina oduzima dah spiritualnim tragačima, jahačima valova i nimalo slučajnim putnicima. Deseci hiljada artefakata gotovo neprocjenjive vrijednosti iz cijelog svijeta čuvaju se na otoku i simbolički prinose kao dar božanstvu Kami kojem se mogu klanjati samo Shinto redovnici i muškarci, prenosi putnikofer.hr.

 • Izolovani otok Okinoshima na kojem se skriva nacionalno blago

  Izolovani i najsjeverniji otok u prefakturi Fukuoka, Okinoshima se smjestio na 65 kilometara udaljenosti od prekrasne Tsushime na istoku te 55 kilometara od Oshime na jugu. Ovaj mali otočni raj nalazi se u blizini grada Munakata, a obje se destinacije mogu pohvaliti svetim Shinto hramovima koji datiraju iz 17. stoljeća. No, vjerovanja, tradicija i obredi još su stariji od toga jer njihovo porijeklo seže do 4. stoljeća. Tada je Okinoshima postala glavna stanica ljudi u potrazi za molitvom koja će im garantovati sreću na putovanjima.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by ちょっくらOKI (@chokkuraoki)

  Sva arheološka nalazišta i vrijednosti na ovom području su praktički netaknuti, a vrlo jasno govore o tradiciji izvođenja drevnih rituala. Upravo je to Okinoshimi donijelo status UNESCO-ve svjetske baštine 9. jula 2017. godine, u isto vrijeme kada su uvrštena i dva hrama u gradu Munakati. Tokom stoljeća, više od 80 000 artefakata je svoj dom pronašlo na ovom otočiću koji je od davnina bio popularno trgovačko središte na putu od Južne Koreje do Fukuoka prefakture. Otkako se proširio glas o vrijednim starinama, one su proglašene nacionalnim blagom, a čuvaju se u poznatom hramu Hetsu-miya.

  200 golih muškaraca, 0 žena

  Iako se ne može pohvaliti geografskom veličinom, ogromna kulturna bogatstva i duga japanska povijest nadilaze skromne dimenzije Okinoshime. Jedini službeni stanovnik je redovnik te ujedno i zaposlenik hrama Munakata Taisha. Niko osim Shinto redovnika ne smije posjetiti sveto tlo, premda se jedom godišnje to pravilo mijenja. Naime, svake godine u maju održava se proljetni festival u kojem sudjeluje dvjestotinjak muških posjetilaca. Prije no što im noge dotaknu tlo, muškarci moraju proći ritual čišćenja koji podrazumijeva skidanje odjeće i kupanje u vodi. Tek onda mogu nastaviti dalje.

 • Nikada u istoriji žene nisu mogle prisustvovati ritualima. Zbog starih Shinto vjerovanja da menstrualna krv i prirodni procesi ženskog reproduktivnog sistema zagađuju sveto tlo, pripadnicama ljepšeg spola nije dozvoljen pristup otoku. Neki koji su pak vični blažim objašnjenjima kažu da su se takve zabrane zadržale jer se nekada trudne žene nastojalo zaštiti od napornih morskih putovanja.

  Sve što se dogodi na otoku, ostaje na otoku

  Za slučaj da ste baš vi jedan od tih sretnika koji će moći istraživati ljepote Okinoshime, imajte na umu da ima još pravila koja morate slijediti. Osim skidanja odjeće i kupanja na dolasku, nikako nemojte zaboraviti da na odlasku ne smijete ponijeti ništa sa sobom. Suveniri, uključujući i male predmete poput amajlija, perlica, zrna pijeska ili kamenčića moraju ostati na otoku.

  Ne samo da ne smijete uzeti ništa materijalno, s vanjskim svijetom ne smijete podijeliti svoje iskustvo niti pričati o onome što ste ovdje vidjeli i doživjeli. Možda nećete moći poslati razglednice iz ovog morskog raja, ali znat ćete da ste barem jednom u životu kročili na sveto i čisto japansko tlo. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje