Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sve za zaradu: Odvratne stvari koje restorani rade samo zbog uštede

Preuzmite sliku

Pranje suđa u mašini cijeli dan je jako skupo. Iako rijetko, bilo je situacija kad su inspektori naletjeli na restorane u kojima su se tanjiri samo brzinski ispirali i brisali te potom odmah vraćali na stolove

1. Posluživanje hrane kojoj je istekao rok trajanja

Bacanje hrane kojoj je prošao rok trajanja je ogromni gubitak za svaki restoran. Ponekad voditelji restorana hranu koja izgleda jestivo posluže normalno kao i ostalu hranu.

2. Kuhinjsko osoblje ne nosi rukavice

Mnogo radnika restorana izbjegava nositi rukavice tokom pripreme hrane. Istraživanje koje je proveo Food Safety News je pokazalo da čak 62 posto osoblja u kuhinjama prilikom rada sa sirovim mesom nemaju rukavice, te da ne peru ruke nakon rada sa sirovim mesom i prije početka rada s drugim jelima i namirnicama.

3. Bolesni zaposlenici

Tužna istina je da su i radnici u ugostiteljstvu često potplaćeni, a shodno tome mnogi od njih sebi ne mogu priuštiti otići na bolovanje, pogotovo ako nemaju spremnu zamjenu. Stoga, jako često se događa da prehlađeni radnici, s gripom ili temperaturom, uredno odrađuju svoje smjene i često prenose bakterije i viruse svojim gostima i drugim radnicima.

4. Čuvanje mesnih i morskih proizvoda na pogrešnim temperaturama

Meso, perad, morski plodovi i mliječni proizvodi nisu uvijek zamrznuti na pravoj temperaturi. Također, nemaju svi restorani generator u slučaju da ostanu bez struje, ili pak proizvodi predugo stoje u zamrzivaču. Uprkos tome, bacanje takve hrane je još jednom veliki finansijski gubitak za restoran pa će ponekad neki poslužiti takvu hranu i nadati se da nikome neće biti slabo.

5. Prljavi tanjiri i pribor za jelo

Pranje suđa u mašini cijeli dan je jako skupo. Iako rijetko, bilo je situacija kad su inspektori naletjeli na restorane u kojima su se tanjuri samo brzinski ispirali i brisali te potom odmah vraćali na stolove.

6. Prljavi stolnjaci i ubrusi

Ljudi prilikom jela znaju biti jako neuredni, a pranje stolnjaka i ubrusa za svakog sljedećeg gosta nije praktično ni isplativo. U mnogim restoranima manje mrlje će se samo istrljati iz stolnjaka, a mrvice očistiti.

7. Presipanje kečapa

Postoji pravilo da se to ne smije raditi, ali se baš i ne provodi. Presipanje kečapa iz više polu-praznih boca u jednu stvara opasnost od prijenosa bakterija.

Samo se sjetite koliko ljudi dnevno dira te boce i koliko njih je opralo ruke. Uz to, ponekad prilikom procesa prijenosa kečapa nisu svi zdravstveni uslovi zadovoljeni, to jest često se pretakanje ne događa u minimalnim higijenskim uslovima.

8. Unaprijed pripremljena hrana

U svijetu ugostiteljstva vrijeme je jako bitna stavka kod uspješnosti nekog restorana. Ako gost dugo čeka naručenu hranu, postoji velika šansa da se nikad neće vratiti.

Za vrijeme večernje gužve, kuhari, bez obzira na broj gostiju, narudžbe moraju poslati na stol u što kraćem roku. Neki restorani rješavaju ovaj problem da unaprijed skuhaju hranu, kojom potom zagrijavaju u mikrovalnoj pećnici i dodatno ‘ukrašavaju’ kako bi izgledala svježa, piše u još jednom istraživanju.

9. Grickalice već prije poslužene drugom gostu

Neki restorani i barovi uz piće gostima poslužuju grickalice u malim zdjelicama. Ono što ljudi ne znaju jest da se grickalice drže u velikim kontejnerima u kuhinji te da često osoblje nepojedene grickalice navečer vrati u kontejner te ih sljedeći dan opet poslužuje. Opasnost je činjenica da su grickalice dirali ljudi koji možda nemaju najčišće ruke. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,