Četvrtak, 30. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Sve više žena je za lakši porođaj

Preuzmite sliku

Sve je veći broj porodilja u RS koje žele da se porađaju pod dejstvom epidurala i olakšaju sebi porođaj korištenjem ove vrste regionalne anestezije.

“Epiduralna anestezija je vrsta regionalne anestezije koja blokira bol u određenom dijelu tijela. Svrha epidurala pri porodu je da obezbijedi analgeziju, odnosno smanjenje bola, a ne anesteziju, koja dovodi do potpunog gubitka bilo kakvog osjećaja”, ističe Suzana Šobot, anesteziolog u Univerzitetskom kliničkom centru RS.

Pojašnjava da epidural blokira nervne impulse iz donjih kičmenih segmenata, što rezultira smanjenjem osjećaja u donjoj polovini tijela. Šobotova dodaje da je epidural najviše zastupljen u Francuskoj, gdje ga koristi čak 80 odsto porodilja, i u Velikoj Britaniji, gdje se 40 odsto porodilja odlučuje na korištenje ove vrste analgezije pri porodu.

“U UKC RS procenat porodilja koje se odluče za epiduralnu anesteziju kreće se između 10 i 15 odsto, dok se taj procenat u regionu, npr. u Sloveniji, kreće do 30 odsto”, naglašava Šobotova.

Prema podacima Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC RS, uslugu epiduralne anestezije od 2015. godine, od kada je smanjena cijena, do danas koristile su 503 porodilje. Usluga epiduralne anestezije u UKC RS postoji od 2011. godine, a, kako kažu, u posljednje vrijeme se broj korisnica ove vrste pomoći pri porodu povećao.

Znatno su smanjene cijene epiduralne anestezije, koja je ranije iznosila 500 KM, a sada je 150 KM. Dodaju da je glavni razlog povećanja korištenja epidurala pri porodu manji strah porodilja i njihova veća zainteresovanost za korištenje modernijih pristupa porođaju, a povjerenje im ulijeva i sve veći broj visokokvalifikovanih i edukovanih ljekara anesteziologa UKC RS.

Ističu da pored ove vrste, koriste još dvije vrste regionalne anestezije. “Pored epiduralne, koristimo i spinalnu i kombinovano spinalno-epiduralnu (CSE) anesteziju”, naglašavaju u UKC RS. Veoma važna prednost je i u tome što porodilja nije pospana nakon porođaja, te joj se na taj način omogućava da ranije uspostavi kontakt sa svojim djetetom i započne dojenje, dijete je budnije, te se uspostavlja bolja kontrola bolova nakon porođaja.

I iskustva porodilja kada je u pitanju epiduralna anestezija su uglavnom pozitivna, a kako kažu, glavni razlog zbog kojeg su se odlučile na ovaj potez je da bi sebi olakšale porođaj. “Nedavno sam se porodila uz pomoć epiduralne anestezije i sve je prošlo u najboljem redu”, ističe porodilja Nikolina Dabić-Knežević iz Banjaluke. Dodaje da je korištenje epiduralne anestezije u našim uslovima uglavnom tabu i da nailazi na osudu većine iako je glavni razlog korištenja olakšavanje porođajnih bolova. (Nezavisne.com)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,