Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sve više ljudi se suočava sa pshičkim i fizičkim problemima: Ovo je profil osoba ovisnika o internetu

Preuzmite sliku

Svaka sedma osoba ima problema sa pamćenjem, a razlog je internet.

Zavisnost od društvenih mreža dovela je do toga da se mladi češće suočavaju sa fizičkim i psihičkim problemima, a stručnjaci upozoravaju da pretjerana upotreba modernih tehnologija može negativno da utiče i na pamćenje.

Studija Univerziteta Kalifornija, u kojoj je učestvovalo više od 18.000 ispitanika, pokazala je da svaka sedma osoba ima problem sa pamćenjem, a najugroženiji su oni od 18 do 39 godina. Osim što teže pamte nove stvari, strahuje se da im se sjećanje nikad neće vratiti u potpunosti, prenosi magazin.novosti.rs.

Istraživači su uzeli u obzir vrijeme provedeno na računaru, ispred TV ili na internetu, a posebno na društvenim mrežama. Zavisnici od tehnologije često su lošijeg obrazovanja, skloni visokom krvnom pritisku, debljini i depresiji, u odnosu na ranije generacije.

– Potrebno je podići svijest o štetnosti takvog zavisničkog ponašanja, koje se često smatra bezopasnim i trendom današnjih mladih generacija jer utiče na psihičko i fizičko zdravlje – rekao je vođa studije dr. Steven Chen.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,