Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Svaki dan pozivi, brojna pitanja…: Koliko će se promijeniti svakodnevica onih koji među prvima prime vakcinu?

Preuzmite sliku

Dok se Sjedinjene Američke države pripremaju za masovne napore kako bi vakcinisali stanovništvo protiv koronavirusa, medicinski radnici polako planiraju sve detalje o uvođenju vakcine u zdravstveni sistem.

Uprkos tome što se pažljivo prati pojava različitih vakcina na tržištu, kako će vakcina protiv  COVID-19 vjerovatno biti odobrena po hitnom postupku pitanje bezbJednosti je svakako na prvom mjestu, piše USA Today.

Da bi pratili reakcije u realnom vremenu, prvi ljudi koji prime vakcinu protiv koronavirusa prve nedjelje nakon vakcinisanja svakodnevno će dobijati elektronsku poštu i SMS poruke sa pitanjem kako se osjećaju. Nakon toga, narednih mjesec i po i dalje će dobijati iste poruke, ali jednom nedjeljno.

Očekuje se da će u prvom talasu imunizacije vakcinu dobiti oko 20 miliona Amerikanaca i to oni koji obavljaju djelatnosti koje su klasifikovane kao primarne. Tu spadaju zdravstveni radnici, policija, vatrogasci, bolničari, radnici u prehrambenoj i sličnim kritičnim industrijama, te potencijalno nastavno osoblje u školama. Vjeruje se da će do kraja godine biti dostupna najmanje jedna od nekoliko kandidata za vakcinu.

Mailovi će vakcinisanim Amerikancima stizati iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), rekao je dr. Tom Schimbakuro, iz njihovog odjeljenja za planiranje vakcine protiv koronavirusa.

U prvoj nedjelji ljudima će se postavljati četiri pitanja:

Da li ste osjetili bilo kakav bol, crvenilo ili svrab na mjestu uboda?

Da li ste osjetili bilo kakvu jezu, glavobolju, bol u zglobovima, bolove u mišićima ili tijelu, umor, mučninu, povraćanje, dijareju, bolove u stomaku ili osip?

Da li imate da prijavite neke druge simptome ili zdravstveno stanje?

Da li je neki od simptoma izazvao: 1. da propustite odlazak na posao 2. da ne možete da obavljate uobičajene svakodnevne aktivnosti 3. da morate da potražite pomoć ljekara ili drugog zdravstvenog radnika?

Svako ko se izjasni da ne može da radi, obavlja svakodnevne aktivnost ili treba da posjeti doktora automatski će se označiti kao neko ko je imao “klinički važan neželjeni događaj”, i dobiće poziv iz CDC-ovog centra za vakcine, objasnio je Schimbakuro.

S obzirom na to da se očekuje da će u prvoj fazi distribucije nedostajati vakcina, ograničena grupa gore navedene grupacije moraće da se prijavi unaprijed kako bi bila vakcinisana. Za sve trenutne kandidate za vakcinu protiv koronavirusa, osim za jednog, potrebne su dvije doze vakcine.

Svako ko dobije vakcinu moraće i da potpiše ugovor kod svog zdravstvenog radnika kako bi mogao da dobije ažuriranja o daljem vakcinisanju i drugim informacijama. To će uključivati i potraživanje njihove i mail adrese ili broja mobilnog telefona, koji će se koristiti i za uspostavljanje kontakta radi prijavljivanja neželjenih reakcija, prenosi Blic.rs.

Pacijenti će biti obaviješteni da će se njihovi podaci za kontakt koristiti kako bi se povezali sa CDC-om. Također, imaće mogućnost da odbiju neke od naknadnih zdravstvenih pregleda.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,