Srijeda, 19. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Suze kao lijek: Ovo je 5 zdravstvenih problema koje možete riješiti plakanjem

Preuzmite sliku

Žene u SAD-u plaču oko 3,5 puta mjesečno, dok muškarci prolivaju suze oko 1,9 puta mjesečno, prema važećim podacima.

Međutim, društvo često plač vidi kao znak slabosti. Ali ako osjećate da trebate plakati, ne zadržavajte suze. Oni zaista imaju više zdravstvenih blagodati nego što mislimo.

Stres

Istraživanje iz 2014. otkrilo je da plakanje može pomoći ljudima da se opuste u stresnim vremenima. Rezultati plača nisu trenutni i moglo bi proći nekoliko minuta prije nego što se tijelo počne opuštati. Prema istraživačima, plakanje aktivira parasimpatički nervni sistem (PNS). Kada se aktivira, PNS djeluje smirujuće na mozak, piše Bright Side.

 • Krvni pritisak

  Visok krvni pritisak može dovesti do nekoliko ozbiljnih zdravstvenih problema poput moždanog udara, srčanog udara, zatajenja srca, demencije, pa čak i zatajenja bubrega. Ali dobra vijest je da, prema nekoliko istraživanja, plakanje ne samo da snižava krvni pritisak i održava ga pod kontrolom, već i intenzivno plakanje može ujednačiti puls, prenosi Tuzlanski.ba.

  Akumulacija toksina

  Suze koje teku iz vaših očiju dok plaču mogu očistiti ostatke, poput dima i prašine, iz očiju. Također, kad plačemo, naše suzne kapljice ispiru toksine koji se akumuliraju u tijelu zbog stresa. Ovo uklanjanje toksina pomaže u smanjenju nivoa kortizola u tijelu, što rezultira lakšim raspoloženjem. Zato nije iznenađujuće što često osjećamo kako težina nestaje nakon dobrog seansa plakanja.

 • Promjene raspoloženja

  Ako se pitate zašto je vaše ponašanje postalo agresivno, a u posljednje vrijeme se osjećate tjeskobno i iritirano, tada biste trebali znati da ne može biti konačnog odgovora. Promjene raspoloženja mogu se dogoditi iz različitih razloga. Jedan od takvih razloga je nakupljanje mangana u tijelu. Kada zaplačemo, ovaj višak mangana istječe iz tijela zajedno s našim suzama. To smanjuje njegovu koncentraciju u tijelu i, kao rezultat toga, osjećate se mirno i koncentrirano.

  Bol

  Kad nas fizički boli, nekoliko se suza često nehotično iskotrlja. Ovo je način na koji tijelo smanjuje osjećaj bola. Istraživanje je pokazalo da osim što umiruje samo sebe, prolijevanje emocionalnih suza oslobađa oksitocin i endorfine. Te hemikalije čine da se ljudi osjećaju dobro, a mogu ublažiti i fizički i emocionalni bol. Zapamtite da se suze mogu proliti i zbog bola i zbog sreće. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,