Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sutra obilježavamo Dan žena: Trideset ideja za super poklone

Preuzmite sliku

Svakog osmog marta obilježavamo Međunarodni dan žena kao praznik i on bi to zaista trebao i biti. Žalosno bi bilo da taj dan doživljavamo kao teret i obavezu koju nam je neko nametnuo i da preko volje kupujemo poklone ženama iz našeg okruženja.

Prije svega, potrebno je znati šta taj praznik predstavlja i zašto se slavi na međunarodnoj razini. U ne tako davnoj historiji, žene nisu imale pravo glasa, pravo na vlastitu imovinu, na jednaku platu kao muškarci, a pogotovo nisu imale pomoć u kući, niti bile cijenjene zbog onoga što su radile za svoju porodicu. To se jednostavno podrazumijevalo.

Osmi mart je dan kada su žene dobile zvanično priznanje ravnopravnosti, kada su se za to izborile, i trebamo se prema tom prazniku odnositi sa poštovanjem.

Proći će još mnogo godina dok žene u potpunosti ne postanu ravnopravne u društvu i svojim porodicama, dok se ne prestane očekivati da isključivo one kuhaju, peru, čiste, odgajaju djecu i još donose platu u kuću. Zbog svega toga, trebamo pokazati ženama iz našeg okruženja da cijenimo njihovo postojanje i ono što za nas svakodnevno čine. Trebamo ih voljeti svakog dana, a na ovaj poseban praznik kupiti im ili pripremiti nešto što će ih zaista obradovati.

Sjetite se da su to vaše bake, majke, sestre, supruge, kćerke, tetke… i sigurno vam neće biti teško da im poklonite nešto lijepo. A poklon ne mora obavezno biti i skup, bitno je da je od srca i da ne ponižava ženu. Naravno, ako vam to budžet dozvoljava, vi se pokažite, one se neće ljutiti.

Kako bismo vam pomogli da obradujete svoje dame, nudimo mnogo ideja za poklone:

1. Cvijeće

Koliko god izgledalo prosto i puno puta viđeno, cvijeće je uvijek lijep poklon, a žene ga ne dobijaju baš svakog dana.  Zato, saznajte šta vaša dama voli i naručite lijep buket kod cvjećara. Uz to možete dodati još neku sitnicu i sigurno nećete pogriješiti.

 • 2. Kvalitetan slatkiš

  Ako niste sigurni koji poklon je odgovarajući za neku damu, a s njom održavate i nešto formalnije odnose, nepogrešiv izbor su kvalitetni slatkiši tipa bajadere, kutije rafaela, merci ili nekih drugih čokolada poput Lindt čokolade. Uz to dodajte ružu, sve luksuzno upakujte i uspjeh je zagarantovan.

  3. Liker i vino

  Postoje takozvana ženska pića u koja spadaju blaža aromatizovana vina i mnoge vrste likera. Flaša nekog od ovih pića predstavlja lijep i luksuzan poklon, posebno ako se iskombinuje sa nekom bombonjerom.

  4. Parfem

  Svaka žena ima svoj omiljeni parfem i uvijek će mu se obradovati. Još ako ga je teže nabaviti, a vi se baš potrudite, biće vam jako zahvalna.

  5. Nakit

  U radnjama imate veliki izbor nakita koji možete pokloniti jednoj ženi. Nije važno da li se radi o mlađoj ili starijoj dami, lijep prsten, narukvica, naušnice ili lančić će je svakako obradovati.

  6. Sat

  Mnoge žene trebaju ručni sat, a pogotovo one poslovne, pa je ovo prigodan poklon. Izaberite neki od ponuđenih primjeraka, bilo sa kožnom ili nekom lijepo izrađenom metalnom narukvicom, dodajte kreativno pakovanje i čestitajte praznik.

  7. Tašna

  Koliko god tašni da ima, žena nema ništa protiv da dobije još jednu. A izbor je baš veliki, samo se potrudite da saznate koja vrsta se najviše dopada dami koju darujete.

 • 8. Novčanik

  Dekorativan kožni novčanik, sa dovoljno mjesta za kartice i veće novčanice može biti pravi izbor. Žene vole lijepe novčanike u skladu sa trenutnim modnim trendovima, a nije ih teško nabaviti.

  9. Cipele ili obuća

  Ako vam budžet to dozvoljava, pokloniti možete i cipele. Naravno, potrebno je da znate kakav je ukus žene kojoj ste ih namijenili. Modeli klasičnog oblika i crne boje su uvek siguran izbor. Međutim, s obzirom da žene misle kako nikada ne mogu imati višak cipela, ni s ekstravagantnijim modelom jarkih boja nećete promašiti. Dame ih neće odbiti.

  10. Odjevni predmeti

  Osmi mart je praznik kad najčešće poklanjamo porodici, tj. nama bliskim ženama. Zbog toga je moguće da kao poklon izaberemo i neki odjevni predmet. Naravno da istu vrstu odeće ne nose naše bake i supruge, kao ni kćerke i tašte, pa je potrebno odjeću uskladiti prvenstveno sa njihovim godinama, a i sa ukusom. Moderna košulja, klasičan prsluk, elegantna haljina…sve su to potencijalni pokloni koji će ih obradovati.

  11. Šal i marama

  Veliki je izbor dekorativnih šalova i marama u našim radnjama, a to svaka žena nosi. Bilo da se radi o tankim elegantnim šalovima i maramama ili o onim toplim vunenim kakve nosimo zimi, dame će ih već znati iskombinovati s odjećom koju imaju.

  12. Mirisne svjeće

  Mnoge žene vole dekorativne svjeće i uživaju u njihovom mirisu. Namjene su im višestruke, pa ih mogu koristiti kao aromaterapiju u toku popodnevnog odmora, uz opuštanje u kadi ili jednostavno da eliminišu ostatke duhanskog dima. Izrađuju ih u raznim oblicima, bojama i mirisima, pa ne bi trebao biti problem da nađete baš one koje se sviđaju vašoj dami.

 • 13. Slika

  Jedan nekonvencionalan poklon je i slika. S obzirom da rijetko ko ima novaca da kupuje djela svjetski poznatih slikara, u ponudi su razne lijepe slike malo poznatih ili nepoznatih autora, ali ugodne za oko. Mnoge od njih mogu oplemeniti životni prostor svojim motivima prirode ili nekim apstrakcijama. Za žene kažemo da su ljepši pol i da imaju osjećaj za estetiku prostora, pa je ovo poklon koji će one znati uklopiti.

  14. Knjiga

  Sigurno je bar jedna od žena iz vaše porodice ili poslovnog okruženja veliki fan pisane reči. Upravo zato je knjiga dobar izbor poklona za takvu damu. Obratite pažnju na to koji književni žanr je interesuje i nabavite nešto iz te oblasti. Ako niste sigurni koja tematika joj je najdraža, uvijek možete kupiti neku lakšu edukativnu knjigu koja će je zabaviti i dodatno obrazovati.

  15. Vaza

  Vjerovatno ne postoji žena koja nema vazu u svom domu. Gdje bi inače stavila svo ono cvijeće koje dobije na poklon. Za svaki slučaj, vi možete kupiti jednu. To ne mora biti baš vaza u kojoj će držati bukete cvijeća, može biti velika dekorativna vaza koja će krasiti prazan ugao sobe ili neki dio hodnika.

  16. Zdjela

  Izaberite neku kvalitetnu i neobičnu zdjelu, napunite je voćem ili slatkišima, zavisi koja joj je namjena, lijepo upakujte i poklonite. U radnjama se mogu naći i  vrlo lijepe tacne za kolače, stalci za torte i razni etažeri skupocjenije izrade. Među damama koje želite obradovati, sigurno će se naći i neka koja voli ukusno postavljen sto sa lijepim detaljima.

  17. Stolnjak

  Lijep i otmen stolnjak krasi svaku trpezu, a ona predstavlja ponos svake žene. Zato je izbor takvog poklona dobra odluka. Lako se mogu naći razni kompleti u kojima se, pored velikog stolnjaka, nalaze i salvete za ručavanje i manji stolnjaci za klub stolove.

  18. Šolje za kafu

  U posuđe koje baš često upotrebljavamo sigurno spadaju šolje za kafu. Nerijetko se desi da se razbiju ili oštete i da nam treba novi komplet. Ako znate navike i ukus žene kojoj ih želite pokloniti, neće vam biti teško da se odlučite za jedne. Izbor će, naravno, zavisiti od toga da li ona pije crnu, kafu s mlekom ili neku od instant verzija. Potrudite se da pronađete neke koje još nije imala i nećete pogrešiti.

 • 19. Dekorativne saksije

  Mnogo žena voli kućno cvijeće i same ga uzgajaju, pa im često trebaju dekorativne saksije za njihovo držanje. S obzirom da se mogu naći u puno boja i veličina, lako ćete izabrati neke za damu kojoj ih poklanjate. Pored ovih za cvijeće, postoje i dekorativne saksije već ispunjene nekim zanimljivim sadržajem. One su jednostavno zamišljene kao suveniri ili neke druge dekoracije doma.

  20. Kozmetika

  Svaka žena koristi neku vrstu kozmetičkih preparata. Izbor je zaista ogroman. Od raznih sjenki za oči, pudera, kreona, ruževa za usne, krema za lice do lakova za nokte. Potrebno je samo da bolje poznajete ženu kojoj to poklanjate kako ne biste pogriješili u odabiru. U radnjama često imate već napravljene razne komplete od preparata koji se međusobno slažu, a možete se posavjetovati i sa prodavačicom oko toga.

  21. Kozmetička torba

  Najlakše je svu kozmetiku držati na jednom mjestu, a za to je idealna kozmetička torba. Izrađene su tako da imaju mnogo pregrada, džepova i udubljenja posebno namjenjenih određenim proizvodima. Ima ih u skupljim i jeftinijim varijantama, ovisno o materijalu i načinu izrade, a vi možete odabrati onu koja vam najviše odgovara za ovu priliku.

  22. Album sa slikama

  Ako želite obradovati majku ili baku za ovaj praznik, možete joj pokloniti album ispunjen porodičnim slikama na kojima je ona dok radi nešto za vas. Na taj način ćete joj pokazati koliko ste svjesni njenog truda, zalaganja i žrtve dok vas je podizala. Pokazaćete i koliko cijenite njenu ljubav za vas jer ste se potrudili da to sve osmislite, izradite i spakujete.

  23. Večera

  Da biste svoju dragu damu ugostili i pokazali da cijenite vrijeme provedeno s njom, izvedite je na neko lijepo, posebno mesto ili joj sami organizujte večeru. Birajte jela koja voli, muziku u kojoj uživa i ponašajte se prema njoj kao da niko drugi ne postoji. Biće vam veoma zahvalna.

 • 24. Masaža

  Nema te žene koja se neće rado prepustiti uživanju u blagodatima masaže. Vrijeme izdvojeno samo za nju, bez jurnjave na sve strane, bez buke i vike nestašne djece biće nešto što će duboko cijeniti. Organizujte jednu ovakvu posjetu nekom spa salonu i imaćete odličan poklon za nju.

  25. Poklon-bon

  U današnje vrijeme postoji mnogo načina da se izabere poklon-bon za nekoga koga želimo obradovati. Skoro sve radnje će vam izraditi takvu karticu, sa limitiranim iznosom na njoj, a vaše je samo da je predate izabranoj dami i priuštite joj uživanje u šopingu.

  26. Putovanje

  Za sve one dame koje vole putovanja, nova iskustva i upoznavanje drugih krajeva, ovo je idealan poklon. Potrudite se da saznate šta bi voljela posjetiti i kako putovati, pa joj uplatite jedan takav odlazak. Ako vam budžet ne dozvoljava veća i skuplja putovanja, možete je obradovati jednodnevnim izletom na neku destinaciju.

  27. Karte za kulturne događaje

  Jedna od ideja za poklon može biti kupovina karata za neku predstavu u pozorištu ili operi, baletu, kinu. Ako se radi o ženi koja rado i često odlazi na ovakve kulturne događaje, možete joj priuštiti i godišnju kartu za neku od tih ustanova.

 • Pokloni za učiteljice

  Nebrojeno puta smo čuli kako djeca govore da ne znaju šta da poklone učiteljici ili nastavnici za Osmi mart. Dešava se da se djeca organizuju i kupe zajednički poklon ili se ne mogu dogovoriti, pa svako nosi pojedinačan. Najčešće se ta obaveza prenese na roditelje i oni imaju dodatnu brigu. Niko ne želi da se pokloni stalno ponavljaju, a kako učiteljica nije neko iz porodice, i pokloni moraju biti formalniji. S obzirom da to ipak nose djeca, doza ljupkosti i topline se podrazumijeva.

  28. Zajednički pano

  Ako se djeca dogovore da daruju zajednički poklon, lijepo iznenađenje za učiteljicu može biti pano sastavljen od dječijih radova, zajedničkih slika sa učiteljicom ili nekih drugih projekata. „Mašta može svašta“, pa i taj pano može biti ukrašen nekim dekorativnim obrubom ili uramljen kupljenim okvirom. U ovome im mogu pomoći odrasli.

  29. Torba za laptop

  Većina današnje nastave je vezana za kompjuterske programe i razna tehnička pomagala, pa je i laptop često sastavni dio iste. Torba za laptop je praktičan i koristan poklon koji može obradovati učiteljicu. U radnjama ih ima raznih, a vi možete izabrati neku veseliju, pošto to daruju djeca, ili se držati klasičnih modela.

  30. Pretplata za časopis

  Ako znate koja su interesovanja dotične učiteljice, možete joj pokloniti godišnju pretplatu za neki stručni ili drugi časopis. Ovo je i praktičan i lijep poklon, a koristi od njega mogu imati i djeca jer će nova saznanja iz takvih časopisa obogatiti nastavu.

  Naravno, kao klasičan izbor poklona za nastavnice, učiteljice, profesorice ili vaspitačice uvijek ostaje cvijeće i knjiga.

  Za koji god poklon da se odlučite, i kojoj god ženi da ga poklanjate, potrudite se da se one tog dana osjećaju poštovano i voljeno. Pokažite da ih cijenite i da imaju razloga biti sretne što su žene.

  Ne dozvolite da vaše bake, nene ili majke na taj dan spremaju ručkove i služe goste. Vi budite ti koji će njih ugostiti. Dokažite im da je Osmi mart zaista dan žena.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,