Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Supruga mu postavila ultimatum: Ili ja ili sin sa Downovim sindromom

Preuzmite sliku

Samuel Forrestu supruga Ruzan postavila je ultimatum ili ona ili njegov sin. Iako mu nije bilo lako, Samuel nije imao dilemu.

 • sin-Downov-sindrom3
 • Ruzan se porodila u Jermeniji, odakle je i ona sama. Beba rođena sa Downovim sindromom dobila je ime Leo.

  Kada se Leo rodio Samuelu nisu odmah dozvolili da vidi dijete, ali ni ženu.

  – Kada je pedijatar izašao iz sobe, rekao mi je “postoji ozbiljan problem sa vašim sinom”.

  Ruzan i njena porodica napustili su Lea nakon rođenja. Ona je odbila da dodirne pa čak i da pogleda svog tek rođenog sina jer u jermenskoj kulturi se vjeruje da dijete poput Lea nanosi sramotu cijeloj porodici, objašnjava Samuel.

  Samuel je bio u šoku kada su mu doktori rekli da njegov sin ima Downov sindrom, ali da ni u jednom trenutku nije pomislio da ga ostavi. Naprotiv. Kada ga je prvi put vidio pomislio je da “ je prelijep, savršen”. Ni u jednom trenutku se nije dvoumio da li da ga zadrži.

  Kada je odnio sina kod njegove mame ona mu je zaprijetila da će ga ostaviti ako zadrži bebu.

 • sin-Downov-sindrom
 • – Kada se beba poput Lea rodi, ovdje će vam reći da ne morate da je zadržite. Moja žena je već donijela odluku iza mojih leđa – kaže razočarano Samuel.

  Otac sada očajnički pokušava da vrati Lea u njegov rodni Novi Zeland. Stranica za prikupljanje novca “Dovedite Lea kući” za samo 24 sata skupila je više od 100.000 dolara.

  Novac će iskoristiti da kupe kuću u Aucklandu i obezbijede Leu priliku za obrazovanje. Krajnji cilj je da prikupe dovoljno novca za godinu dana života, da bi Samuel mogao da pronađe posao koji će mu omogućiti da radi pola radnog vremena, ne bi li mogao da brine o sinu.

  Samuel planira i da dijelom novca koji prikupi pomagne roditeljima iz Jermenije da odgajaju djecu sa posebnim potrebama.

  (blic.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje