Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Super vodič: Sredite nered u vašem ormaru u nekoliko koraka

Preuzmite sliku

Instagram je prepun fotografija iz domova slavnih koji ovih dana iz svojih ormara bacaju stvari koje više ne koriste. Može ih se vidjeti kraj hrpe odjeće i torbica te modnih dodataka uz poruke kako sortiraju stvari.

Detoks ormara dobar je za puno toga. Osim što ćete konačno vidjeti kojom tačno odjećom raspolažete te baciti onu koja vam nepotrebno zauzima prostor već godinama, čišćenje ima pozitivan učinak i na mentalno zdravlje. Kroz ovih 8 koraka iskušajte i sami djeluje li tako čišćenje ormara i na vas.

Sve izvadite

Izvadite sve što imate u ormaru. Nemojte samo pobacati hrpe stvari, nego ih izvucite i poslažite po krevetu. Provjerite kvalitetu svakog odjevnog predmeta. Ima li mrlja, je li izblijedila boja, postoje li oštećenja? I tada brzo odlučite želite li zadržati tu stvar ili mora ići. Važno je da na taj način pregledate ormar jer vam daje mogućnost da pogledate baš svaki predmet i da vam ništa ne promakne.

 • Zaboravite nostalgiju

  Ako razmišljate o tome da zadržite satensku haljinu iz 2003. godine, razmislite ponovo. Odjeća koja je bila trendu u nekom trenutku, a zatim je izašla iz mode, nije nešto što želite imati. Ako izgleda kao da je zastarjela, bacite je ili darujte u dobrotvorne svrhe. Osim ako nije riječ o dizajnerskom komadu.

  Zadržite samo ono u šta stanete

  Razlog zbog kojeg žene često natrpavaju ormare leži u činjenici da vole živjeti u prošlosti ili u budućnosti. S jedne strane ili žele izgledati kako su izgledale nekada, ili se nadaju da će izgledati kako žele u budućnosti. Čuvajući u ormaru predmet koji vam ne odgovara jer je premalen ili prevelik, samo donosi negativne misli kad ga vidite. Bacite ga.

  Bez žičanih vješalica

  Žičane vješalice kakve obično dolaze s odjećom iz hemijske čistionice vrlo su loši za odjeću jer se s vremenom iskrive. Drvene vješalice izgledaju lijepo, ali su velike i nespretne te zauzimaju puno mjesta. Birajte vješalice koje su dovoljno tanke, a čvrste za odjeću i neće je oštetiti.

 • Objesite nakit

  U kutiji za nakit treba čuvati samo prstenje., narukvice i naušnice. Ogrlice treva objesiti ili na kuke ili na lijepe vješalice. Ako ih imate na oku kad birate odjeću koju ćete nositi, moći ćete se više zaigrati modnim kombinacijama. Praktični razlog je i taj što se tako obješene neće zapetljati. Sa psihološke strane, možete svakog dana birati drugu ogrlicu i tako vam outfit nikad neće dosaditi, umjesto da unaprijed odustanete od traženje željene kombinacije jer vam se ne da tražiti po ladicama.

  Jesu li vam cipele zastarjele?

  Provjerite svaki par cipela koje imate. Pripazite da nisu oštećene ili iznošene, jer takve cipele mogu umanjiti doživljaj vašeg outfita. Cipele mogu postati prašnjave ili čak pljesnive, pa ih valja držati u kutijama. Ako vam se čini da su na izdisaju, bacite ih.

  Samo red

  Neki ljudi vole da su im ormari organizovani po bojama, drugima je draže organizirati ih po stilu. Naprimjer, odredite dio u kojem ćete držati samo odjeću za posao, pa zatim dio za odjeću za slobodno vrijeme, pa svečane prilike i tako dalje. To će vam olakšati svakodnevicu, pa kad birate odjeću za posao ne morate tražiti na različitim dijelovima ormara nego je sve na jednom mjestu.

  Posljednji korak

  Kad ste probrali robu, ono što je preostalo i čega se odričete što prije odnesite u neku humanitarnu ustanovu. To će vas spriječiti da provjeravate te predmete “za svaki slučaj”. Kad oni konačni otiđu iz vašeg doma, neće vam nedostajati. Sad je vrijeme da ih neko drugi voli i njeguje. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,