Utorak, 20. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Super trik: Šta učiniti kad vam crvena majica oboji bijeli veš?

Preuzmite sliku

Nije teško zagubiti tamni predmet u moru bijelog veša. Crvena čarapa ili majica najčešći su predmet-krivac za ružičast veš.

Donji veš roze boje vjerovatno je noćna mora svakog muškarca ali vjerovatnost je da će se to svakom od njih dogoditi barem jednom u životu.

Zašto se to događa?

Do ovakvih nezgoda dolazi zato što većina odjeće jarkih boja otpušta dio boje na visokim temperaturama. To je pogotovo slučaj s novom odjećom. Zato je dobro šarenu odjeću uvijek odvajati posebno na tamnije šareno i posebno na svjetlije šareno te ih tako i prati.

  • Šta možete učiniti?

    Međutim kada vam se ovo dogodi, najprije provjerite etiketu. Ako piše da se predmet ne smije izbjeljivati, zaobiđite ga. Taj znak izgleda kao trokut s oznakom X preko njega. Međutim, u većini slučajeva bijeli veš od 100% pamuka to podnosi jer se obično radi o plahtama, peškirima i donjem vešu. Namočite obojeni veš u vodu u koju ste dodali malo izbjeljivača. Ostavite da tako stoji 15-30 minuta. Operite ponovno na brzom programu i uključite duplo ispiranje.

    Ako se radi o osjetljivoj odjeći koja ne podnosi izbjeljivač – u sljedeće pranje dodajte krpice za izvlačenje boje. Možete i u odjeljak za prašak staviti i tekućinu za uklanjanje mrlja te ponovno oprati veš kao i inače. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,