Ponedjeljak, 17. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Super 5 načina da uštedite novac: Počastite se bez odricanja

Preuzmite sliku

Štednja novca u teoriji je vrlo jednostavan koncept. Potrebno je samo platiti nužne svakodnevne troškove, dok se ostatak sredstava predlaže staviti po strani.

Međutim, ima slučajeva kada je taj ostatak zaista mizeran pa ni nemamo šta ubaciti u štednu čarapu, a i kada imamo, čini nam se kao da se ti novčići tope kao santa leda, iako su namijenjeni samo za crne dane, piše Telegram.hr.

Stoga je uštedjeti novac u praksi ponekad zaista nevjerovatno teško, a tome u prilog ide i prepuno tržište raznih proizvoda i usluga koje kontinuirano odvlače našu, ali i pažnju naših novčanika.

Budući da je gotovo pa i nemoguće odoljeti ličnom hedonizmu i stvarima poput omiljene kozmetike i novih modnih kombinacija, ali i trenucima kao što su putovanja i zabavna druženja s prijateljima, donosimo vam pet korisnih savjeta kako uštedjeti novac bez da se morate odreći onoga što zaista volite.

1. Pravilo 50/30/20

Dobar način da se što bolje snalazite u svojim troškovima je proračun temeljen na postocima, a jedan od popularnijih nosi naziv ‘Pravilo 50/30/20’.

 • Njime svoje mjesečne prihode dijelite u tri zasebne kategorije, pri čemu se 50 posto odnosi na tekuće troškove, 30 posto na želje i druge potrebe te 20 posto na štednju.

  Prva kategorija pokriva troškove poput prehrane, stanarine, režija, plaćanja rate kredita i slično. Budžet koji se odvaja na želje trebao bi obuhvatati sve one izdatke bez kojih možemo živjeti, no koje volimo priuštiti sebi s vremena na vrijeme. To uključuje izlaske u restorane ili kafiće, putovanja, pretplatu na streaming servise, članstvo u teretani i tako dalje. Općenito gledano, takvi izdaci mogu biti važni, ali su neobavezni.

  Preostalih 20 posto prihoda trebalo bi ići u bilo kakav oblik štednje. No, budući da primanja i troškovi variraju ovisno od osobe do osobe te nekima 50 posto prihoda nije dovoljno za pokriti obavezne troškove, postotci se mogu prilagoditi ličnim finansijama, pa tako možete slijediti i pravilo 70/20/10.

  2. Napravite listu prioriteta

  Kao jedan od pametnijih, ali i najjednostavnijih savjeta finansijskih stručnjaka moramo izdvojiti i onaj ‘da bi mogao trošiti i štedjeti, prvo moraš znati koliko imaš’.

  Nismo baš sigurni ko je prvi izrekao ovu mudrost, ali definitivno je primjenljiva u svakom trenutku. Za maksimalnu finansijsku efikasnost svaki je mjesec potrebno na papir staviti tačan iznos prihoda i fiksnih troškova. Tako ćete na jednostavan način moći znati čime raspolažete.

  Na sedmičnoj ili mjesečnoj bazi uz to savjetujemo i napraviti listu prioriteta – popis stvari u koje nužno morate investirati u tom periodu. Primjerice, ako tog mjeseca imate tehnički i registraciju vozila, obavezno to stavite pri vrh prioriteta ili ako ipak morate novac izdvojiti za medicinski pregled.

  Prepoznajući prioritete i izbjegavajući nonšalantne izdatke, lakše ćete zaobići situacije u kojima vam za važne stvari nedostaje ona bitna marka u džepu.

 • 3. Isprobajte korisne aplikacije

  U štednji novca od velike pomoći mogu biti i razne inovativne aplikacije koje vam omogućavaju praćenje troškova, prihoda, ali i postavljanje izazova i ciljeva u štednji.

  Osim onih koje su direktno povezane s, primjerice, bankama, ili onih u koje možete unositi tablice svakodnevnih troškova te tako znati na šta ste tačno koliki iznos potrošili, pogodno je instalirati i aplikacije koje donose mnoge pogodnosti pri kupnji na određenom mjestu.

  4. Obiđite second hand trgovine

  Onima koji obožavaju biti u korak s modnim trendovima te se ne mogu oduprijeti dobrom šopingu odjeće, obuće i drugih dodataka, savjetujemo da umjesto odlaska u high street trgovine posjete razne buvljake ili second hand trgovine.

  Njihova popularnost u posljednje vrijeme sve više raste, a ondje se zaista mogu uloviti savršeni odjevni komadi po vrlo pristupačnim cijenama. Osim takvog načina štednje, s vremena na vrijeme presložite svoje ormare, posebice kada vas uhvati ono ‘jao, nemam šta obući’.

  Vjerujte nam – imate. Prekrojite neku staru košulju u popularni crop top, a farmerice koje ste prerasli skratite i nosite ih kao šorc. Također, zavirite u ormare drugih članova porodice jer se ondje zasigurno kriju pojedini komadi koje oni nikada neće nositi, a vama bi baš dobro došli.

 • 5. Izbjegnite impulsivnu kupovinu

  Pri svakom odlasku u trgovinu, bila to nabavka prehrambenih namirnica, higijenskih potrepština ili nečeg sasvim drugog, neka uz vas ide i popis onoga što trebate kupiti.

  Možete ponijeti i hemijsku olovku kako biste pri ubacivanju u korpu odmah mogli i križati ono što ste pronašli. Ako niste osoba od papirića, isti popis možete složiti i u bilješkama u svom pametnom telefonu.

  Osim što ćete se tako lakše snaći u trgovinama te uštedjeti vrijeme, isto tako ćete izbjeći impulsivnu kupnju stvari koje ‘vrište s polica’, a koje vam ustvari uopšte ne trebaju.

  Takve situacije nerijetko su prava pošast za uzaludno bacanje novca, stoga će vam detaljno isplanirani odlazak u kupovinu zasigurno pomoći uštedjeti koji cent više. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,