Nedjelja, 24. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Supa koju žene nisu smjele okusiti: Hrana faraona “koja liječi sve bolesti”

Preuzmite sliku

Jedno od jela koje možete kušati u Egiptu je “hrana kraljeva”, odnosno egipatski špinat, koji se najčešće priprema kao gusta supa ili varivo.

Molokhia ili lišće jute glavni je sastojak tradicionalnog jela u kojem su nekoć uživali i faraoni zbog iznimne ljekovitosti. Naziv  dolazi od riječi mulukia koja opisuje ‘ono što pripada plemstvu’, a prema legendi to je superzdravo povrće liječilo egipatske vladare još od davnih dana. Gorkasto lišće obiluje mineralima i vitaminima, a odlikuje se i snažnim antioksidativnim djelovanjem.

Travnati, pomalo zemljasti okus ublažava se dodatkom rajčice, a dodati joj se može i temeljac, a često se kuha i uz dodatak mesa. Korijandar ili pročišćeni maslac također se često nađu u receptima za egipatsku juhu.

Plodno tlo delte Nila posebno pogoduje uzgoju egipatskog špinata, koji je neraskidiv od tradicionalne kuhinje, o čemu svjedoče i ostaci hrane koji su pronađeni u egipatskim grobnicama, kao i prikazi na oslikanim zidovima. Zeleno lišće nije oduvijek bilo dostupno širokim masama, a zanimljiv je i podatak da se nekoć nije smjelo naći u tanjirima žena.

Prema narodnoj predaji, jedan od egipatskih vladara iz dinastije Fatimid zabranio je ženama konzumaciju zbog afrodizijačkog učinka. No danas je egipatski špinat dostupan svima: ženama, muškarcima – i djeci.

Zbog karakteristične, sluzave teksture koja podsjeća na bamiju lako klizi niz grlo, pa ga majke kuhaju mališanima. Danas se molokhia može naći na jelovnicima vrhunskih restorana duž Kaira, kao i u loncima onih koji jedu domaće i zdravo. (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,