Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Stvari oko kojih mame ne bi smjele suditi drugim mamama

Preuzmite sliku

Roditeljstvo je samo po sebi dovoljno naporno i stresno, čak i bez dodatne brige o tome hoće li druge mame ogovarati na parkiralištu jaslica kako je vaš mališan još uvijek u pelenama, a njihovo dijete nije. Uostalom, ako bilo ko može razumjeti sva važna pitanja i probleme koje nosi roditeljstvo, onda su to baš drugi roditelji, piše stranica motherandbaby.co.uk.

Ovo su stvari o kojima mame ne bi trebale suditi drugim mamama:

1. Koliko se brzo razvija beba

Natjecanje u kategoriji čija beba je prva počela puzati, odavno je zastarjelo. I potpuno je nepotrebno. Svi znamo da se bebe razvijaju svojim tempom, prenosi index.hr.

2. Vaš osjećaj za stil

Odvođenje bebe svakog jutra u jaslice dovoljno je veliko dostignuće. Jer bebu treba probuditi, nahraniti, obući, spremiti za izlazak iz kuće… Sve to vam ne ostavlja mnogo vremena razmišljati o vlastitoj garderobi. Osim toga, različite čarape su danas u modi, zar ne znate?

3. Dojite li ili koristite bočicu

Dojenje je možda najbolja opcija, ali ne može svaka mama dojiti na bilo kojem mjestu, jer se ne osjeća ugodno. Važno je samo da vaša beba nije gladna.

4. Raznovrsna (ili ne) prehrana vaše bebe

U redu, možda vaša 18-mjesečna nećakinja već sretno gricka razne vrste povrća, ali to ne daje pravo vašoj sestri suditi o navikama u prehrani vašeg dvogodišnjaka. Radite najbolje što možete!

5. Vaše otkazivanje dogovora u posljednjoj sekundi

Da, znate da je ovo drugi put da ste morali u posljednjem trenutku otkazati druženje sa komšinicom i njenim djetetom, ali nakon “kidanja živaca” za vrijeme ručka vašeg djeteta, ili iznenadne promjene pelena, više jednostavno niste raspoloženi za izlazak.

6. Stanje vaše kuće

Razbacane igračke na sve strane? Da. Pune korpe prljave odjeće? O da. Gomila prljavog suđa u kuhinji? Da. Biti mama ne ostavlja uvijek mnogo vremena za bavljenje uobičajenim kućnim čarolijama.

7. Ponašanje vašeg djeteta

Da, sva djeca vaših prijatelja znaju se ponašati, ali nekako samo vaše dijete nije naučilo kada ne smije vikati svoju novu najdražu riječ. Sramota, zar je već tako bezobrazno?

8. Vaš roditeljski stil

Bez obzira na to volite li stalno biti uz vaše dijete – nositi ga, ljuljati, uspavljivati, ili mu ostavljate određeni prostor i navikavate na povremenu samostalnost, to je do vas i vašeg načina odgoja djeteta.

9. Ime vašeg djeteta

Moderno, tradicionalno, sentimentalno ili sasvim neuobičajeno, ime koje dajete svojoj bebi nije razlog za komentarisanje drugih mama. Imajte to na umu, kada vam kolegica bude saopštila ime koje je izabrala za svoju bebu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,