Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Stvari na koje vas niko dovoljno ne upozori kada je riječ o djeci

Preuzmite sliku

Roditeljstvo je najteži i najisplativiji posao na svijetu, uzbudljiva avantura koja vas vodi do najviših uspona i tjera u najveće padove.

Iako se nije moguće istinski pripremiti, dobro je čuti od iskusnih roditelja šta možete očekivati. Svako dijete, svaki roditelj, svaka porodica je drugačija, ali postoje neke gotovo univerzalne stvari koje bi svi stvarno trebali znati.

Korisnik na Redditu upitao je: “Na šta niko dovoljno ne upozorava kada je riječ o djeci?”, a odgovori nisu razočarali, piše Upworthy.

Imate manje kontrole nad time kakva će vam djeca ispasti nego što mislite

“Postoji vrlo velika šansa da neće ispasti kako ste zamislili”, napisao je jedan korisnik.

“Čini se da ljudi često zaboravljaju da odgajaju ljude”, podijelio je drugi korisnik. “Vidio sam mnogo roditelja koji se teško bore s tim i iskreno, to je mogućnost s kojom ste se trebali pomiriti prije nego što ste postali roditelj.”

Knjige nisu baš od velike pomoći

“Knjige su dobre za ideje, kao i vaše iskustvo, mišljenja prijatelja, pedijatara, terapeuta”, napisao je jedan korisnik. “Ali na kraju svega imate ovu kompliciranu malu osobu za koju ste zaduženi, s vlastitim sklonostima, osjećajima, nesigurnostima, sposobnostima i morate učiniti ono što je dobro za nju i vašu porodicu.”

Jedan je napisao: “Kao što moja mama kaže: ‘Klinac nije pročitao knjigu.'”

Ne prolazi brzo, dok iznenada ne prođe

“Dani su dugi, a godine su tako kratke”, napisala je jedna osoba.

“Uvijek sam mislio da razumijem. A onda sam dobio djecu. Sada razumijem. Stalno gledam svoju djecu i ne mogu vjerovati koliko je vremena prošlo. Gledam ih kako rade nešto novo i jednostavno se čudim. Čini se da jučer moja najmlađa nije mogla sama podići glavu, a sad vozi rošule po kući”, napisao je drugi.

Vaše vrijeme i vaš san više nisu samo vaši

“Kad odrastu, više nemaš privatni život”, napisao je jedan korisnik. “Oni ostaju budni duže od tebe.”

“Nikad nisam razmišljao o ovome. Kasniji dio večeri obično je moje vrijeme”, odgovorio je neko.

“Nekoć je bilo i moje vrijeme”, podijelio je drugi komentator. “Otkad sam postao roditelj, moje vrijeme je 4-6 ujutro. Vjerovatno je to jedan od razloga zašto se počinješ buditi rano kad odrasteš.”

Nedostajat će vam mogućnost jasnog razmišljanja

“Ponekad bih samo sjedio u autu da bih mogao razmišljati.”

“Tako mi je drago da je neko ovo rekao,” neko je odgovorio. “Počeo sam se brinuti da imam ranu demenciju jer mi se um stalno osjećao kao kaša. Ne mogu se sjetiti stvari, počinjem rečenice i ne mogu ih završiti, zaboravljam uobičajene riječi… Um se rijetko može isključiti jer je neko uvijek u interakciji sa mnom ili me doziva.”

Iskoristite njihove pretpubertetske godine

“Koliko su godine između 7. i 12. važne za izgradnju veze (one koja traje u tinejdžerskim godinama)”, napisao je komentator. “Tako ih je teško slušati u toj dobi, sa svim počecima i zaustavljanjima u razgovoru, i pričaju o najdosadnijim stvarima.  Ali u tim je godinama tako važno slušati i razgovarati. Oni će izrasti u tinejdžere koji će razgovarati s vama.”

Drugi korisnik podijelio je šta mu je značilo kad je njegova majka činila upravo to: “Sjećam se da sam imao oko 12 godina i želio sam podijeliti stvari koje me zanimaju u tom trenutku s mamom, čitajući joj sve knjige koje sam kupovao od svog džeparca. Ponekad bi nehotice zaspala, ali Bože, toliko se trudila pokazati zanimanje. U to vrijeme to stvarno nisam cijenio, ali sada (16 godina kasnije) oboje se toga rado sjećamo kao vremena povezivanja.”

A drugi je podijelio upravo suprotno: “Moj Bože, kakvu nevjerojatnu mamu imaš. Živo se sjećam kako sam se vratio kući iz škole i imao sam 12-13 godina, jako uzbuđen što ću svojoj mami ispričati sve o svom danu, a ona sjedi tamo i čita svoju knjigu, kao i uvijek. Nema problema, ja joj pričam svoje priče dok čita. Onda sam se jednom zapitao je li stvarno sluša? Pa sam stao usred rečenice, a ona nije primijetila. Sjećam se da mi je srce jednostavno potonulo, a nakon toga joj nikad nisam rekao išta ikada više. Mislim da nije primijetila.”

Svi roditelji su izgubljeni

“Glupo sam mislio da ću, kad dobijem dijete, automatski ‘znati’ roditeljstvo”, napisao je jedan korisnik. “Ista si budala prije i poslije rođenja djeteta, i shvaćaš koliko su tvoji roditelji to krili.”

“Uspaničeni pogledi koje smo suprug i ja izmijenili prvi put kada smo ostali sami s našim novorođenčetom zauvijek će živjeti u mojim mislima”, napisala je jedna majka.

Neumoljivost je stvarna

“Ništa me nije pripremilo na čistu ‘neumoljivost’ roditeljstva”, rekao je jedan roditelj. “Svaki dan dugi niz godina mora se završiti rutinom večere/kupanja/kreveta koja traje dva sata, bez obzira na to koliko ste umorni, uznemireni ili bolesni.”

“Kao odrasla osoba bez djece, povremeno biste mogli reći ‘Večeras idem van na večeru’ i ležati pred televizorom do spavanja. Kao roditelj, to nije opcija.”

Ovaj bi popis mogao navesti ljude da vjeruju da je roditeljstvo nešto loše, ali nije. Ponekad može biti jako teško, ali vrijedno je svega u životu, prenosi index.hr. Ako ste sretni i dali ste sve od sebe, radost i ispunjenje roditeljstva nadmašit će teške dijelove. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,