Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Stvari koje roditelji govore, a stvaraju sukob među djecom

Preuzmite sliku

Odgoj djece složen je i težak zadatak, a ako imate više djece – zadatak postaje još zahtjevniji.

Ne samo da je potrebno izgraditi odnos povjerenja sa svojom djecom već je i presudno pomoći im da imaju dobre međusobne odnose. Nažalost, ponekad neke stvari mogu postati prepreke, poput fraza koje se prenose s koljena na koljeno i uzrokuju zbrku i sukob, a da toga niste ni svjesni.

Bright Side je izdvojio neke od tih fraza:

“Neka ti brat ili sestra budu primjer”

Možda se čini da uspoređivanje s drugom djecom može poslužiti kao savršena motivacija. Međutim, dijete će samo čuti da više volite njihovu braću i sestre ili da ono nije dovoljno dobro. To stvara osjećaj gorčine i zavisti, što dugoročno može dovesti do problema sa samopoštovanjem i do oštrog natjecanja među braćom i sestrama, prenosi index.hr.

“Pazi na mlađeg brata/sestru”

Preporučuje se zamoliti stariju djecu da se brinu o mlađoj braći i sestrama samo kada među njima postoji značajna razlika u godinama. No imajte na umu da ova aktivnost ne bi trebala postati dužnost starijeg djeteta jer ono ne bi trebalo u potpunosti zamijeniti roditelje.

“Moraš ga/je voljeti”

Rođenje i dolazak nove bebe u porodicu može biti stresno za stariju djecu. U njima se počinju rađati kontroverzni osjećaji i ljubomora, a “prisiljavanje” starije djece da zavole pridošlicu može samo potaknuti odbijanje. Umjesto toga objasnite im da imaju pravo osjećati takve emocije i uvijek pohvalite trenutke u kojima pokazuju brigu prema svom mlađem bratu ili sestri.

“Stariji ste. Budite pametniji”

Prisiljavanje starije djece da popuste mlađima može utjecati na stvaranje netrpeljivosti među njima. Osim toga, starija djeca bi zbog tereta odgovornosti i stalnog pritiska mogla izrasti u pesimistične i tjeskobne perfekcioniste koji uvijek traže odobrenje drugih ljudi.

“Ko će biti prvi?

Još jedna loša navika koju imaju mnogi roditelji je otvoreno provociranje natjecanja između djece. Kad je riječ o upoređivanju djece jedne s drugima, jedno će se od njih osjećati kao da je u nepovoljnom položaju. Ali kada je riječ o otvorenoj konkurentnosti, svi će se na kraju osjećati tjeskobno. To je zato što konkurencija nije igra za djecu, a emocije koje osjećaju zbog gubitka ili pobjede su uistinu jake. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,