Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Stvari koje radimo da bismo bili “dobri” roditelji, a zapravo štetimo našoj djeci

Preuzmite sliku

Biti roditelj je nešto što naučite od trenutka kada držite bebu u naručju, a nažalost ne postoji knjiga koja objašnjava kako se to radi, pa je normalno da, u suštini, svako radi šta može, piše Bright Side.

U toj avanturi učenja mogu postojati stavovi i stvari koje radimo kao roditelji za koje mislimo da su korisni za našu djecu, ali u stvarnosti imaju negativan prizvuk, prenosi Tuzlanski.ba.

Ovo su stvari roditelji obično rade misleći da pomažu svojoj djeci, a zapravo se dešava suprotno.

1. Radite sve za njih

Mnogi roditelji možda ne žele da opterećuju svoju djecu „odraslim poslovima“, ali ih je potrebno od malih nogu učiti kako bi im pomogli da razviju vještine koje će im omogućiti da se kasnije osamostale. Na primjer, obavljanje kućnih poslova daje im osjećaj odgovornosti i gradi njihovo samopouzdanje, jer mogu vidjeti da je njihov doprinos vrijedan njihovoj porodici.

Druga opcija može biti da ih upoznate s kuhanjem, dok im čuvanje djece može pomoći da razviju odgovornost i zrelost, kao i da im pomogne da organizuju svoj raspored samo kako bi naučili šta da rade i gdje da budu sami.

2. Stavljate vaš brak u zadnji plan

Kada beba dođe kući, parovi se mogu oprostiti od spavanja satima i bavljenja zabavnim stvarima. Ali briga o djeci u bilo kojoj dobi nije izgovor da pustite vezu da “umre”. Psiholog savjetuje da odlazak na spavanje bude prioritet, jer će na taj način oboje bolje funkcionirati sljedećeg dana. 

 • Također pomaže da održite sretan odnos i da se zahvalite jedno drugom što radite ovo ili ono, da nađete i zajedno imate hobi, i da dozvolite jedno drugom da razgovarate i žalite se na ono što se dešava i šta osjećate.

  3. Tjerate ih da jedu

  Naravno, svi roditelji žele da se njihova djeca zdravo hrane, kako bi zdravo odrastala, ali povrće i voće nisu najatraktivnija opcija u očima djece, a prisiljavanje da ih jedu samo će izazvati veće odbijanje.

  Prije svega, potrebno je shvatiti da će dijete znati slušati svoje tijelo, pa će razumjeti kada treba da jede, a kada ne. Osim toga, obrok počinje prije sjedenja za stol. Uzgajanje povrća u bašti ili u kuhinji podstaći će ih da probaju nešto novo.

  Druga stvar je da odrasli ne treba da omalovažavaju ostalu hranu svojim riječima, jer će njihovo interesovanje mnogo više pasti. Dobro je podsticati mališane da probaju nove stvari, jer što više pokušavaju u detinjstvu, to će više hrane moći da podnesu u budućnosti.

  4. Vrednovanje talenta više od truda

  Reći svom djetetu da je genije u određenoj stvari, da ima talenat ili prirodni dar, sigurno će ga motivirati i pomoći mu da postigne uspjeh. Ali jednako tako, ohrabrivanje njihovog „talenta“, a ne ono što su uradili da bi ga postigli, moglo bi dovesti do narcizma i oštetiti njihovo samopoštovanje.

 • Stručnjaci savjetuju da čestitate djeci na trudu da postignu ono što su naumili, jer će to normalizirati naporan rad. Također je dobro slaviti greške koje su napravili tokom učenja, jer će im to pomoći da savladaju teške zadatke i krenu naprijed suočeni s poteškoćama.

  5. Rješavate sve njihove probleme u životu

  Svaki roditelj želi da njegovo dijete živi sretno bez ikakvih briga, ali neminovno svi prolazimo kroz loša vremena. Izbjegavanje negativnih iskustava rješavanjem njihovih problema za njih neće biti od koristi za njihov život.

  Najbolje što možete učiniti je da  ih naučite da sami rješavaju svoje probleme, kako bi postali sigurniji i nezavisniji. Neće biti frustrirani poteškoćama koje im se nađu i imat će alate da ih kreativno i uporno rješavaju.

  6. Zakazujete puno aktivnosti za njih

  Normalno je da želimo da svojoj djeci damo priliku da se okušaju u sportskim i kulturnim aktivnostima kako bi razvili svoje talente, ali nije dobro kada im to zauzima veći dio života van škole. Djeca sa zauzetim rasporedom mogu postati preopterećena onim što odrasli očekuju da urade tokom dana, a to može dovesti do neraspoloženja, razdražljivosti, malodušnosti, ljutnje, bolova u stomaku, glavobolje, pa čak i pobune.

  Osim toga, djeca moraju imati slobodno vrijeme da ne rade ništa i da budu djeca. Na primjer, igrajući se s drugima, oni razvijaju svoju kreativnost i socijalne vještine, a to također potiče kognitivni, fizički i emocionalni razvoj.

 • 7. Tjerate ih na druženje

  Društveni život je važan dio djetetovog odrastanja i budućeg života, ali nekima nije lako steći prijateljstva jer svako razvija svoju sposobnost druženja svojim tempom. Prisiljavanje na interakciju s ljudima nije rješenje, jer prema psihologu, “može proizvesti povratni efekat koji ih navede da se izoluju ili se pobune protiv činjenice da su povezani s drugima”.

  Ono što moramo učiniti je motivirati ih i pružiti im sredstva da nauče da se socijaliziraju, stavljajući ih u okruženja, situacije i okolnosti koje olakšavaju interakciju s drugom djecom, tako da mogu naučiti i prakticirati svoje socijalne vještine dok ne postanu zadovoljne.

  8. Ne želite ih ostaviti na miru

  Biti sa svojim djetetom cijelo vrijeme može vam dati sigurnost da je dobro i zaštićeno, ali iako rezanje vrpce može biti teško, također je dobro za njih da provode vrijeme sami.

  Kada dijete provodi vrijeme igrajući se samo, ono uči važne životne vrijednosti, kao što su samozabava i ne mora ovisiti o drugima da bi bilo sretno, postaje društveno nezavisno, tj. ne mora biti okruženo ljudima. Ovo također donosi osećaj smirenosti i samokontrole, i nešto veoma važno: daje roditeljima odmor!

  9. Trošite nepotreban novac

  Želja da djeca imaju najbolju odjeću, najbolje igračke i najbolje u stvarima koje su im potrebne ne samo da može uticati na porodični budžet, već i dati loš primjer o korištenju novca. Najbolje je naučiti ih o njegovoj važnosti, a jedan stručnjak kaže da to treba da uradimo prije 7. godine, objašnjavajući šta je to vrijednost.

 • Također im je dobro usaditi važnost posedovanja budžeta i da je štednja efikasna za buduće kupovine. Možete im čak osigurati i vlastiti novac kroz njihov trud, kao što je davanje nagrade za obavljanje kućanskih poslova.

  10. Poređenje djece sa drugom djecom

  Normalno je da jedno dete ima sposobnosti koje drugo nema, jer smo svi različiti! Ali poređenje između djeteta i druge djece i ohrabrivanje da budu poput drugih donosi više štete nego koristi.

  Može dovesti do zavisti, ljubomore i rivalstva, posebno ako uključuje braću i sestre. To također povređuje njihovo samopoštovanje, jer im pokazujemo da nemaju određene karakteristike koje bismo željeli da imaju, a ne ističemo one dobre koje već imaju, zbog čega se osjećaju nesigurno i manje voljeno. Da biste ih ohrabrili, možete ojačati one stavove koje želite u njima kada se pojave, a ne kada oponašaju ove osobine kod drugih. Osim toga, možete proslaviti njihovo pozitivno ponašanje, tako da znaju da su cijenjeni.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,