Utorak, 5. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Stvari koje mnogi rade u svakodnevnom životu za koje bi trebali razmotriti da prestanu

Preuzmite sliku

Postoje neke stvari koje radimo skoro svaki dan, a da ne razmišljamo dvaput jer smo u ovom trenutku na njih navikli.

Od mokrenja u javnom kupatilu do stavljanja hrane u frižider, možda postoje neke rutine koje ste radili pogrešno sve vrijeme. Bright Side navodi neke navike koje je potrebno malo mijenjati, zajedno s načinima na koje možemo napraviti promjene kako bismo poboljšali svoj svakodnevni život.

Stavljanje toalet papira na javne toaletne daske

Toaletni papir zapravo ne pomaže u borbi protiv bakterija prisutnih u toaletu. Upija vlagu, što ga čini dobrim mjestom za razmnožavanje mikroba. Ljudska koža se, s druge strane, može boriti protiv mikroba bolje od toalet papira. Samo pazite da je sjedište suho i da nemate otvorene rane na bokovima i zadnjici. Ako još uvijek niste sigurni, prvo očistite sjedište ili se bavite svojim poslom dok ste u čučećem položaju, prenosi Tuzlanski.ba.

 • Dodavanje više deterdženta u mašinu za pranje veša za čistiju odeću

  Korištenje previše deterdženta u vašoj odjeću zapravo može zarobiti mrlje i spriječiti ih da se isperu. To je zato što količina pjene koju proizvodi deterdžent može stvoriti jastuk za prljavštinu. Za idealne rezultate, bolje je pročitati preporučeni volumen koji se nalazi na bočici deterdženta.

  Ispiranje sa nepokrivenom WC daskom

  Prije ispiranja, uvjerite se da je poklopac spušten, jer se čista voda miješa sa kontaminiranom vodom. Na taj način ćete spriječiti da voda iz toaleta prska po okolnim područjima.

  Ne čistite spužvicu za sudove

  Neredovno pranje spužva siguran je način za širenje bakterija na posuđe i kuhinjski pribor. Da biste to učinili, potopite ih u kipuću vodu na 5 minuta. Također možete pokušati namočiti sunđer u vodi prije nego što ga zagrijete u mikrovalnoj pećnici na minut.

 • Ostavljanje nesanitarne i neorganizovane hrane u frižideru

  Vaš frižider može biti plodno tlo za klice ako hrana iznutra nije prethodno dobro očišćena. Uvjerite se da je ambalaža za hranu očišćena ili zamijenjena prije nego što je stavite unutra. Meso treba odvojiti od ostalih grupa hrane kako se mikrobi ne bi širili.

  Često dodirivanje lica tokom dana

  Dio osnovne higijene je izbjegavanje širenja bakterija u tijelu. Zato se preporučuje izbjegavanje dodirivanja lica rukama, posebno očiju i nosa. Ako ikada osjetite potrebu da to učinite, obavezno prvo operite ruke sapunom i vodom.

  Punjenje mobilnog telefona preko noći

  Prema mišljenju stručnjaka, dugo punjenje vašeg telefona može ubrzati starenje njegove baterije. Idealan kapacitet baterije za telefon je između 30% i 50%. Ako ste i dalje zabrinuti da bi vam telefon mogao umrijeti, uvijek možete koristiti prijenosni punjač da ga održite punim tokom cijelog dana.

 • Zaboravljate da izmjerite tjesteninu kašikom za špagete

  Ako ste se ikada zapitali zašto se u vašoj kašici ili kutlači za špagete nalazi cjelina, odgovor je da se koristi za odmjeravanje savršene jedne porcije špageta. Sve što treba da uradite je da provučete osušene špagete kroz rupu, a kada se napune, dobićete taman količinu špageta za jednu osobu.

  Perite zube premalo ili previše puta dnevno

  Previše dobrih stvari može biti loše. Nedavna studija je pokazala da pranje zuba previše puta dnevno za manje od 2 minute može povećati šanse za oštećenje. Važno je održavati dosljednu rutinu četkanja dva puta dnevno u trajanju od 2-4 minute. Također se preporučuje izbjegavanje abrazivne paste za zube ili četkica za zube s tvrdim vlaknima.

 • Stavljanje mliječnih proizvoda na police na vratima frižidera

  Iako se vrata frižidera čine kao idealna polica za skladištenje mleka i jaja, to zapravo nije najbolje mesto za to. To je zato što su police na vratima frižidera toplije zbog fluktuacije temperatura kad god otvorite i zatvorite frižider. To znači da kada čuvate hranu sklonu kvarenju, poput jaja, treba ih staviti na donju policu i prema stražnjoj strani gdje je hladnije. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,