Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Štucanje kod beba: Kako ga zaustaviti?

Preuzmite sliku

Novorođenčad često štuca, a normalno je da to traje čak i do osam minuta.

Naučnici smatraju da je to zato što tako uče kontrolisati disanje. Tad im se povežu dva moždana vala s osjećajem u prsima, a treći je reakcija na zvuk povezan s kontrakcijom. Štucanje izaziva nagli pokret ošita, pa mozak “trenira” bebu da kontrolira taj mišić. Štucanje počinje već u utrobi, a učestalo je nekoliko mjeseci nakon rođenja jer dijafragma još nije sposobna u potpunosti kontrolirati protok zraka.

Štucanje ne nanosi štetu bebi. Dok odraslima štucanje može biti neugodno, kod beba uzrokuju manju uznemirenost. Obično je dobro ostaviti djetetu da zaustavi štucanje. Ako ste zabrinuti, možete: Napraviti pauzu da se beba podrigne,  kad se želudac ispuni zrakom, možete gurnuti dijafragmu, uzrokujući grčeve. Uzimajući pauzu od hranjenja do podrigivanja beba može smanjiti količinu zraka u trbuhu. To može spriječiti štucanje.

Koristiti dudu varalicu – može pomoći da se opusti dijafragma i zaustavi štucanje. Masirati bebina leđa – trljanje leđa i ljuljanje bebe natrag i naprijed može im pomoći da se opuste, što može zaustaviti grčeve koje uzrokuju štucanje.

Šta ne raditi?

Poskakivati s bebom ili je tresti, izvlačenje jezika,  davati im da piju vodu dok su naopako. (Miss7.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,