Nedjelja, 5. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

626

OPORAVLJENI

30

UMRLI

21
Preuzmite sliku

Štrudla sa lješnicima i makom

Predstavljamo vam recept za divnu i sočnu štrudlu koja se jednostavno pravi, a veoma je izdašna.

Potrebno je:

– 3 jajeta,
– 300 ml mlijeka,
– 1 kašika šećera,
– malo soli,
– korica limuna,
– 30 gr svježeg kvasca,
– 300 ml mlakog mlijeka,
– malo margarina (kockica),
– 200 gr lješnika,
– 200 gr. maka,
– šećer po ukusu,
– 500-600 gr brašna T 500 (meko).

Priprema:

1. Rastvoriti kvasac u mlakom mlijeku, dodati kašiku šećera, 2 jajeta, ulje i koricu limuna.

2. Sastojke izlupati žicom, pa zatim dodati malo brašna i soli. Potom dodajte ostatak brašna i umijesiti srednje tvrdo tijesto. Pokriti u vanglici i ostaviti da naraste oko 30 min.

3. Za to vrijeme spremiti mak i lješnik, zasladiti po želji, može se dodati i suvo grožđe i nekoliko kašika mlijeka da ne bude suvo.

4. Naraslo tijesto podijeliti na dva dijela. Prvu lopticu razvući u pravougaonik, namazati malo margarinom pa premazati lješnicima i urolovati. Tako uraditi i sa drugom i nju premazati margarinom i makom, pa je urolovati.

5. Pokriti i ostaviti oko 20 min da naraste, a zatim je premazati žumancetom i staviti u rernu uključenu na 200 stepeni C.

Rernu odmah smanjiti na 180 stepeni C i peći 45 min. Posle 15-20 minuta štrudlu pokriti folijom i nastaviti sa pečenjem.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,