Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Štrudla od jabuka: Kolač koji miriše na djetinjstvo

Preuzmite sliku

Jedan od najpopularnijih deserata koji u raznim inačicama možete naći od sjevera do juga Europe je štrudla ili savijača od jabuka.

Ovo je recept za slasnu bečku štrudlu od jabuka, koja se može poslužiti i sa sladoledom od vanilije.

Sastojci: pakiranje kora za savijaču (možete i sami napraviti vučeno tijesto), 1 kg kiselijih jabuka, 10 dag šećera, 5 dag maslaca, cimet, malo ruma ili mlijeka za namakanje grožđica, grožđice, sladoled od vanilije

Priprema: Kore pokapajte rastopljenim maslacem te na njih složite jabuke koje ste prethodno ogulili i nasjeckali na kockice veličine 1 cm. Posipajte šećerom, cimetom i grožđicama koje ste prethodno namočili u rum ili mlijeko. Zarolajte tijesto i štrucu položite u namašćenu tepsiju. Veknu malo izbodite čačkalicom po vrhu kako ne bi popucala.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko pola sata do 40 minuta, dok tijesto ne dobije zlaćanu koricu. Pustite da se malo ohladi, narežite na šnite, pospite šećerom u prahu i poslužite uz sladoled od vanilije. Ako ne volite cimet i grožđice, slobodno ih iz izostavite iz pripreme. Po želji dodajte drugi začin koji volite ili štrudlu obogatite s malo sjeckanih oraha, badema ili drugih orašastih plodova. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,