Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Stručnjak upozorava na opasnosti trampoline: Iza silne zabave skrivaju se veliki rizici, posebno za djecu…

Preuzmite sliku

Trampolinu obožavaju klinci, a vesele joj se i odrasli. No iza silne zabave skrivene su i neke opasnosti na koje je odlučio upozoriti Pete Pidcoe iz SAD-a, biomehanički inženjer i univerzitetski profesor Pete Pidcoe koji je šest godina proveo proučavajući trampolinske parkove, upozorava na opasnosti koje se kriju kod skakanja po trampolini…

 Fizika skakanja

“Otkrili smo da se energija prenosi između površina za skakanje na trampolini. To je zaista jedna velika trampolina ”, rekao je Pete Pidcoe.

Napominje da, budući da je površina toliko nepredvidiva, lako je zadobiti povrede, prenosi MissMama.

Površina trampoline mijenja visinu. Jesi li ikada zakoračio/la u prazno? Zamisli tu situaciju na trampolinu”, rekao je Pete za CBS News. Ljudi – a posebno djeca – mogu polomiti vrat, kičmu i ekstremitete kako se sila od pomicanja trampoline prenosi na njihovo tijelo.

Dizajn mnogih trampolina je takav je da se energija od skakača kreće po svim površinama koje odskaču. To može uzrokovati da se skokovi udvostruče ili odbiju te se izgubi kontrola i sudare se s drugima.

Nikad ne skačite zajedno

Pete također upozorava da kada zajedno s djetetom skače roditelj, on može prenijeti ogromnu silu na dijete.

“Više trampolina povezanih zajedno može stvoriti nesiguran prijenos energije što takvu površinu čini nepredvidivom”, zaključio je Pete i to objasnio na primjeru snimke nastale u New Jerseyju, na kojoj je dječak u društvu svog oca skakao po trampolini, nakon čega je od siline očevog skoka pao i slomio bedrenu kost.

“To je najduža i najjača kost u vašem tijelu. Potrebno je 400 kilograma kako bi se slomila. S obzirom na to da je riječ o djetetu, vjerovatno pola od toga, oko 200 kilograma. Dakle, otac je skačući prebacio 200 kilograma sile na sina i to strašno velikom brzinom. To je kao da vas neko udari čekićem”, objasnio je Pete.

Na opasnosti od skakanja po trampolinu upozorio je i dr. Craig Cook koji je u bolnici liječio stotinjak pacijenata s teškim povredama zadobijenim u trampolinskim parkovima.

“Bilo je tu prijeloma nogu, ruku, kičme, ali i raznih povreda glave. Neke su povrede izgledale poput onih u najgorim saobraćajnim nesrećama”, ispričao je dr. Cook, a inženjer Pidcoe još je jednom upozorio roditelje da budu oprezni i ne ostavljaju djecu bez nadzora. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,