Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Stručnjaci savjetuju kako se ne zaraziti u gradskom prevozu

Preuzmite sliku

Strah je normalan, ali panika nije najbolji prijatelj ljudima koji koriste gradski prevoz na putu do posla poslije ukidanja vanrednog stanja.

Postoje neke stvari koje možete sami da preduzmete da biste potencijalni rizik od zaraze koronavirusom sveli na minimum.

Osim najvažnijeg – pranja i dezinfekcije ruku, dva svjetska stručnjaka – Bernard Kamins, profesor za infektivne bolesti iz “l’Icahn School of Medicine” u bolnici Mount Sinai i Amira Roes, profesorka epidemiologije na Univerzitetu “George Mason” imaju još nekoliko savjeta za ljude koji koriste javni prevoz.

Maska je naravno obavezna, kao i razmak od dva metra među putnicima. Međutim, šta ako je gužva veća nego što smo mislili da će biti?

Ne vadite mobilni telefon

Telefon nemojte koristiti dok se vozite autobusom. Nemojte ga nositi ni na uobičajenom mjestu – torbi ili džepu, već ga stavite u kesicu ili mali neseser da biste se sjetili zašto ste ga pomjerili. Kada završite vožnju, očistite ga antibakterijskom maramicom i zatim operite ruke sapunom.

 • Antibakterijski gel

  Čim izađete iz autobusa nećete moći da operete ruke, pa ih odmah dezinfikujte gelom, a pranje ostavite za trenutak kad uđete na posao.

  Bez jela i pića u busu

  Kada jedemo ili pijemo, mnogo je veća šansa da ćemo dodirivati lice, pa smo samim tim više izloženi potencijalnoj zarazi.

  Dezinfikujte torbu i ne spuštaj je na pod

  Kad god spustite torbu na neku površinu u javnom prevozu – dezinfikujte je. Donji dio torbe često zaboravljamo, a baš to je dio koji je najviše izložen. Najpraktičnije je da tašnu dezinfikujete antibakterijskim maramicama.

  Ako neko u busu kašlje, udaljite se

  Ukoliko neko od putnika kija ili kašlje, pomjerite se na drugi kraj vozila ili izađite na sljedećoj stanici. Ukoliko je autobus pun pa ne uspijete da se izmjestite, okrenite leđa osobi koja kašlje. (nova.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje