Srijeda, 10. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Stručnjaci otkrivaju: Treba li vaša kosa kremu za zaštitu od sunca?

Preuzmite sliku

Svima je jasno zašto su kreme za sunčanje potrebne našoj koži, međutim šta se dešava sa našom kosom kad je izložena sunčevim zrakama i visokoj temperaturi?

Na tržištu su se pojavili i poizvodi za njegu kose koji štite od štetnih sunčevih zraka.

Reklame za ove proizvode obično tvrde kako oni sprječavaju oštećenje vaše kose od sunca, obećavaju kako vaša kosa neće biti suha, lomljiva, te da će izgledati zdravo i sjajno, prenosi Klix.ba

Frizerka Laura Dyer iz u New Yorku, je za HuffPost objasnila da sunce otvara kutikulu kose, i na taj način se uklanja vlaga i melanin. Ona savjetuje da osobe sa farbanom kosom koriste kreme za zaštitu od sunčevih zraka. S njom se slaže i frizerka Kirsten Kontz, koja dodaje da sunce razgrađuje proteine u kosi, te to uzrokuje lomljene kose i ispucale vrhove.

Postoji razlika između proizvoda s oznakom SPF i proizvoda koji imaju oznaku UV zaštite

Proizvodi koji sadrže SPF mogu biti jako dobre za vašu kosu, jer sprječavaju da tjeme izgori. Što znači da djeluju kao krema za sunčanje samo za kosu. S druge strane proizvodu koji imaju oznaku UV zaštite oblažu dlaku kako bi odbili sunčeve UV zrake. Ovi proizvodi poboljšavaju cjelokupan izgled vaše kose.

Frizeri ističu kako je za kosu jako dobro ako naneste neki od proizvoda za zaštitu od sunca. Također, dobra opcija su i šeširi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje