Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Stručnjaci dijele 6 savjeta kako promijeniti svaku lošu naviku i zamijeniti je boljom i zdravijom

Preuzmite sliku

Svaka loša navika može se prekinuti, kažu psiholozi. I zvuči vrlo obećavajuće i nadahnjujuće, ali možda se pitate kako započeti ovu početnu promjenu, piše Bright Side.

Mi vam predlažemo da slijedite ovih 6 koraka kako biste uspjeli da promijenite bilo koju lošu naviku, kao što preporučuju stručnjaci, prenosi Tuzlanski.ba.

1. korak: Budite iskreni prema sebi

Što ste iskreniji prema sebi prema svojoj lošoj navici, to je vjerovatnije da ćete je promijeniti, kažu psiholozi. Osobe koje su vam bliske i kojima je zaista stalo do vaše dobrobiti mogu poslužiti kao ogledalo i dati vam povratne informacije o tome imate li problem ili ne. Ako vam neko često govori da savijate glavu, možda je to znak da imate lošu naviku.

 • Ako ste već shvatili da je vaša navika loša, to je velika pobjeda. Napravili ste prvi korak. Psihološki “zid” je slomljen i možete preći na drugi korak.

  Korak 2: Prikupite podatke i zapišite ih

  Klinički psiholog predlaže da sami analizirate svoju naviku. Kao dobru opciju možete koristiti vlastiti dnevnik. Na primjer, možda imate naviku pucanja prstima ili grickanja noktiju. Počnite s bilježenjem kad to radite, prepoznavajući stvari poput osjećaja koje vam daje, kada ste to počeli raditi, te prednosti i nedostatke. Na ovaj način možete postati još svjesniji svoje loše navike.

  Prikupljajte ove podatke najmanje jednu sedmicu. Polako možete shvatiti šta pokreće vašu lošu naviku, bilo da se osjećate tjeskobno ili vam je dosadno.

  Korak 3: Manipulirajte starom lošom navikom

  Na primjer, možda ste shvatili da imate lošu naviku da kasnite. Analizirali ste da volite pažnju kada ste posljednji na sastanku ili možda uživate u uzbuđenju. Jednostavno rečeno, ova loša navika može vam dati malo adrenalina i učiniti da se vaš život osjeća avanturistički.

 • Pokušajte sada dobiti isto zadovoljstvo nečim zdravim. Na primjer, to može biti oblik fizičke vježbe. Samo pronađite nešto lijepo što može unijeti iste emocije u vaš život umjesto stare, loše navike.

  Korak 4: Budite realni i ne žurite

  Velika je mogućnost da već godinama živite sa svojom lošom navikom. Bolje je ne tražiti previše od sebe, kao što je potpuna promjena u samo sedam dana. Ne stresirajte se već uživajte u procesu. Postavite razuman cilj.

  Ako cijelo vrijeme kasnite i često kasnite 30 minuta, prvo si postavite cilj da kasnite 10 minuta. Zatim polako to činite sve manje svake sedmice.

  Korak 5: Koristite aplikaciju

  Postoji nekoliko korisnih aplikacija koje vam mogu pomoći u bilježenju rezultata. Na primjer, to može biti internetska kontrola težine ili mrežno praćenje spavanja. Takve aplikacije pomoći će vam da izmjerite svoj uspjeh, tako da možete uživati ​​u stvarnom broju, gotovo kao dokaz da sve radite dobro i napredujete.

 • Također postoji mogućnost da ćete dobiti više “bola” od prestanka navike i manje zadovoljstva usvajanjem zdravije. Ovo je u redu. Samo to zabilježite u svoj dnevnik. Vjerovatno ćete trebati preispitati svoj sistem nagrađivanja kako bi se zadovoljstvo moglo povećati. Nakon što prestanete osjećati veliku “bol” zbog gubitka loše navike, bit ćete spremni prijeći na sljedeći korak.

  Korak 6: Potražite dodatnu podršku

  Za dodatnu podršku obratite se članovima porodice, prijateljima ili čak posebnim klubovima. Na primjer, uvijek je lakše izgubiti kilograme s prijateljem. Samo sklopite dogovor koji ćete podržati i pratite jedni druge. Na primjer, zamolite mamu ili kolegu da vas probude ujutro ako uvijek kasnite na posao.

  Ličnog trenera možete dobiti i ako posjetite teretanu ili čak tamo nađete novog prijatelja. Oni vas mogu pružiti dodatnu stimulaciju. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,