Ponedjeljak, 24. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Strah od visine raste s godinama

Preuzmite sliku

Svaki deseti čovjek ima neku fobiju, koje obično nastaju od 15. do 25. godine. Izuzetak je akrofobija, strah od visine.

Procjenjuje se da svaki deseti čovjek ima neku fobiju, koje obično nastaju od 15. do 25. godine. Izuzetak je akrofobija, strah od visine, koja se uglavnom razvija u kasnijem životu, tvrdi Kevin Gurney, profesor na Institutu za psihijatriju Kings koledža u Londonu.

Razlog je ojsećaj za ravnotežu, koji slabi kako starimo, pa se osjećamo ranjivijima. Stariji takođe imaju više osoba koje zavise od njih, što ih takođe čini uznemirenim pri mogućnosti pada. Svjesni su toga šta mogu da izgube, a briga ima moć da intenzivira postojeću fobiju. Ovo potvrđuje i istraživanje iz 2014. godine koje je pokazalo da 49% ljudi starosti 18-24 godine ima strah od visine, dok se u kategoriji 40-59 godina taj procenat povećava na 61%.

I dok akrofobija s godinama postaje jača, drugi strahovi obično slabe. Razlog tome je što proizvodimo znatno manje adrenalina, hormona koji kaže “bori se ili bježi” i koji je zaslužan za ubrzan puls i vrtoglavicu kad se nađemo u opasnoj situaciji. To ne znači da sam strah potpuno nestaje, ali njegov intenzitet je znatno slabiji.  (b92.net)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,