Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Stepenasta kuća sa mnogo terasa za maksimalno uživanje u prirodi

Preuzmite sliku

Inspirisana divljim i nepristupačnim predjelom na obodu močvare, ova moderna kućica nesvakidašnjeg izgleda ponudiće vam inspiraciju za drugačiji odmor i iskustvo u prirodi.

Cijela kuća prekrivena je terasama – od prostranog platoa idealnog za ispijanje jutarnje kafe i doručak na otvorenom, preko stepenastih površina koje vode do terase u nivou krošnji, zamišljenu za posmatranje ptica i divljeg svijeta, okolne prirode ili noćnog neba, prenosi Kuća Stil.

Kuća je okružena gustom brezovom šumom, na močvarnom terenu koji poplavi do koljena. Zato kada voda naiđe, direktno sa terase se možete otisnuti u vožnju kanuom.

Kuća se skladno uklopila u okolnu šumu zahvaljujući drvenim oblogama i tamno braon boji. Arhitekti studija b210architects ukazali su poštovanje prirodi i terase izgradili oko breza, ne nanoseći im štetu.

Cijela konstrukcija podignuta je od tla jedan metar i učvršćena je dugim stubovima koji su sedam metara ukopani u mekano zemljište.

Kako bi se na najbolji način uklopila u teren, kuća sa terasama je nepravilnog oblika i podijeljena u nekoliko trouglastih segmenata.

Spavaća soba zauzima jednu polovinu unutrašnjeg prostora koji je u obliku romba.

Zastakljena i okrenuta ka prirodi, soba se može pohvaliti prelijepim pogledom.

Ovaj prostor može se podijeliti zavjesama i razdvojiti na dio za spavanje i dio za rad ili druženje sa dvije sofe i stočićem.

U zadnjem dijelu kućice smještena je čajna kuhinja i mali, ali funkcionalan toalet, uređen u istoj paleti boja.

U segmentu ispod stepenica koje vode ka krovu nalazi se pomoćna prostorija u kojoj se nalaze potrebni uređaji.

  • Zbog nepristupačnog predjela koji bi otežao buduće popravke i održavanje kuće, bilo je veoma važno da materijali koji su upotrebljeni za gradnju budu izdržljivi i trajni. Takođe, gdje god je bilo moguće, korišteni su lokalni materijali zbog pozitivnih efekata na životnu sredinu. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , ,