Ponedjeljak, 1. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Stari silos pretvoren u nesvakidašnju zaobljenu kuću (FOTO)

Preuzmite sliku

Mladi arhitekta Christoph Kaiser uspio je da od starog silosa stvori modernu malu kuću za sebe i svoju suprugu.

Kaiser je ovaj silos iz 1955. godine kupio u rastavljenom obliku i u prikolici kamioneta dovezao ga na mjesto ugradnje – njegovu sadašnju adresu u Feniksu. Glavni radovi odvijali su se tokom procesa ponovnog montiranja silosa, kada su u njega ugrađeni prozori i vrata.

Spoljašnjost silosa, odnosno nove kuće ostala je u bijeloj boji čime su ispoštovani ruralni predjeli Arizone.

Kako u “konzervi” ne bi bilo hladno, između postojeće valovite opne silosa i novih zidova kuće sa unutrašnje strane ugrađena je izolacija od 10cm.

Arhitekta je pametnim rješenjima uspio da iskoristi svaki centimetar ovog nekadašnjeg malog skladišta za žito. Funkcija je maksimalno prilagođena kružnoj formi.

Kako je unutrašnjost ove kuće otvorenog koncepta i pretežno u drvetu, sve djeluje kao jedan veliki komad namještaja. Troškovi uređenja enterijera smanjeni su korištenjem rabljenog drveta oraha koje je primarni materijal ovog enterijera.

U prizemnoj zoni smještena je kuhinja zajedno s manjim dnevnim boravkom. Blago spiralnim stepeništem penje se u spavaću zonu, koja dobija svjetlo preko svjetlarnika postavljenog na vrhu nekadašnjeg silosa.

Pametnim dizajnom i recikliranim materijalom moguće je stvoriti funkcionalnu i nesvakidašnju kuću.

(gradnja.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje