Petak, 23. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Stanovnici regije Silento žive 100 godina: “Ovo je moj život i neću odustati”

Na jugu Italije veliki broj stanovnika doživi 100 godina. Da li je to zbog mediteranske ishrane, ili je “bella Italia” glavni krivac, pročitajte u nastavku.

Naučnici iz SAD, Italije i Švicarske su odlučili da istraže dugovječnost stanovnika regije Silento.

Otkrili su da je njihov način života drugačiji. Iako se razlikuje od standardnog načina zdravog života, oni mahom dočekuju svoj stoti rođendan, prenosi Ddl.rs

Istraživanja su pokazala da pored mediteranske ishrane, stanovnici čitav svoj život rade na parcelama. Na taj način sebi obezbjeđuju svakodnevnu fizičku aktivnost, ali i zdravu hranu.

  • Naučnici su otkrili 5 uobičajnih psiholoških osobina među učesnicima koji doprinose visokom životnom vijeku u ovom regionu Italije.

    Svi stanovnici koji su napunili 100 godina su bili daleko superiorniji od mlađih sunarodnika. Oni su jako tvrdoglavi, ali optimistični, religiozni i marljivi.

    Pored toga, mnogo se fokusiraju na porodične vrijednosti. Njihova porodica je na prvom mjestu.

    “Faktor koji spaja sve ove ljude je ljubav prema zemlji u kojoj žive. Taj osećaj je njihov glavni smisao života. Oni i dalje rade u svojim baštama, a njihova parola je : Ovo je moj život i neću odustati!”, kaže Ana Selzo, autor istraživanja. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje