Ponedjeljak, 30. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

353

OPORAVLJENI

8

UMRLI

6
Preuzmite sliku

Šta vam tijelo poručuje ako ne možete dotaknuti nožne prste?

Čak i oni koji se trude živjeti aktivnim životom te redovno vježbaju često zanemaruju vježbe fleksibilnosti.

Iako se često zanemaruje, poboljšanje fleksibilnosti presudni je dio održavanja cjelokupnog fizičkog zdravlja, kako navodi American Council on Exercise.

Redovno istezanje može vam pomoći poboljšati držanje, osloboditi mišićnu napetost pa čak može smanjiti rizik od povreda.

Odličan pokazatelj gipkosti je jednostavna vježba. Pokušajte se sagnuti i prstima dotaknuti nožne prste dok su vam noge spojene jedna uz drugu i izravnate u koljenima.

Ako to ne možete odraditi, krajnje je vrijeme da poradite na svojoj fleksibilnosti, a u tome bi vam mogli pomoći i savjeti Samuela Chana, fizikalnog terapeuta iz New Yorka koji je u razgovoru za Livestrong otkrio što vam tijelo pokušava poručiti ako ne možete odraditi spomenutu vježbu, prenosi Index.hr.

Ako osjećate trzanje u stražnjem dijelu nogu i listovima – tijelo vam možda poručuje: Imate slabe potkoljenice Ponekad se slabost u tijelu može pogrešno tumačiti kao loša fleksibilnost, kako kaže Chan.

U nekim slučajevima osjećaj stezanja ili zatezanja na stražnjoj strani nogu dok nastojite dosegnuti nožne prste zapravo može ukazivati ​​na slabe potkoljenice, a ne na nedostatak fleksibilnosti. Ovo je vježba koja bi vam u tom slučaju mogla pomoći.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,