Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šta uzrokuje teške glavobolje: Namirnice koje su okidač za migrene

voznja-glavobolja1
Preuzmite sliku

Iako tačan uzrok migrena još nije poznat, stručnjaci se slažu da teške glavobolje mogu izazvati lijekovi koje uzimate, nagle promjene u endokrinom sistemu i manjak sna, između ostalog.

Navike u ishrani, također, utječu na to kako se osjećate. Prema studijama, oko deset posto ljudi pati od migrena koje su izazvane greškama u ishrani, a ovo su najčešće namirnice koje provociraju napad migrene, piše Avaz.

Sadržaj tiramina
1. Stari sir – On može biti okidač za migrenu zbog visokog sadržaja tiramina. Tiramin je produkt aminokiseline tirozin i obično se formira u hrani koja je pokvarena, kisela, stara, dimljena, fermentisana ili marinirana. U stari sir spadaju: čedar, feta, plavi sir, bri, parmezan, gauda, grijer, švicarski sir i munster. Svjež sir ne sadrži toliko tiramina i može biti siguran za upotrebu čak i ako povremeno imate napad migrene. U svježe sireve spadaju mlad, švapski, krem sir i rikota.

2. Citrusno voće – Kiselo voće sadrži mnogo kiseline koja utječe na pH nivo krvi i povećava šanse za napad migrene. Neke studije pokazale su da je oko 11 posto ljudi prijavilo citrusno voće kao okidač za migrenu. Osim toga, ovo voće sadrži tiramin i histamin koji mogu utjecati na vaše zdravlje ako ste netolerantni na njih.

Zrna pšenice
3. Hladna hrana – Ako ste navikli da jedete sladoled ili ispijate hladne napitke kada vam je vrućina zbog vježbanja ili visokih temperatura, možete dobiti glavobolju izazvanu hladnim stimulansom koja traje između 25-60 sekundi i 1-2 minute.

4. Gluten – Gluten je protein koji se nalazi u zrnima pšenice, ječma, raži. Ove žitarice, kao i proizvodi napravljeni od njih, mogu biti okidač za migrenu kod ljudi netolerantnih na gluten.

Aditivi u hrani
Hemikalije u hrani obično nemaju hranljivu vrijednost i mogu imati negativne efekte na hrani. Stoga, ako često imate glavobolje, izbjegavajte sljedeće aditive:

– Mononatrijum glutamat je pojačivač okusa koji se nalazi često u mesu. Ovaj konzervans može izazvati migrenu u roku od 20 minuta nakon konzumiranja.

– Nitrati i nitriti obično se nalaze u prerađenom mesu, kao i u nekim lijekovima za srce. Kada ovi aditivi dospiju u tijelo, krvi sudovi počinju oticati i to može izazvati jaku glavobolju.

– Aspartam i sukraloza vještački su zaslađivači koji se nalaze u gaziranim bezalkoholnim pićima, sportskim pićima, proizvodima bez šećera, pa čak i u dečijim vitaminima. Ako ste osjetljivi na ove aditive, možete dobiti napad migrene nakon što ste ih unijeli.

Kofein
Prekomjerno konzumiranje kofeina, kažu stručnjaci, može biti povezano s glavoboljom. Zbog toga morate ograničiti unos kofeina na 200-300 miligrama (2-3 šolje kafe) dnevno. Upamtite da se kofein nalazi i u čokoladi, kakao-prahu, čaju, pa čak i u nekim lijekovima protiv bolova.

Alkoholna pića
Većina ljudi zna da crveno vino može izazvati migrene, ali studije su pokazale da i druga alkoholna pića poput piva, šampanjca i žestokih pića, također, mogu biti okidač. Postoj dva tipa glavobolje izazvane alkoholnim pićima. Prvi je tip obična glavobolja koja se javlja 30 minuta do tri sata nakon konzumiranja alkohola. Drugi je tip odgođena glavobolja izazvana alkoholom ili mamurluk.

Navike u ishrani
Vaše navike u ishrani igraju veliku ulogu kada je zdravlje u pitanju, navode stručnjaci. Ako želite migrenu držati pod kontrolom, pokušajte slijediti ova jednostavna pravila:

– Hidrirajte se – Glavobolja zbog dehidracije može se dogoditi čak i nakon ekstremnog znojenja ili zbog dijareje i povraćanja.

– Ne preskačite obroke. Umjesto toga, jedite manje obroke pet-šest puta dnevno. Tako ćete spriječiti da dobijete glavobolju zbog gladi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,