Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Šta uzrokuje herpes?

Preuzmite sliku

Gotovo da ne postoji osoba koja za života barem jednom nije imala herpes. Poznat i kao groznica, herpes se najčešće pojavljuje kada imunitet oslabi, a očituje se bolom, peckanjem i svrabom koje prati pojava mjehurića.

Bolesti koje uzrokuju pad imuniteta utiču na pojavu herpesa. Stresna razdoblja, kako psihička, tako i fizička, mogu uzrokovati herpes, a nerijetko se pojavljuje i kod žena za vrijeme menstruacije.

Ovoj bolesti prethode trnci, osjećaj napetosti, svrab, da bi se nekoliko dana kasnije pojavili mjehurići puni bistre tekućine koji se formiraju u neku vrstu grozda. Herpes potom počne da svrbi i pecka, a bistru tekućinu zamijeni mutna.

To je najrizičnije razdoblje jer se prstima može prenijeti na oči ili pak na druge osobe. Nakon pet do sedam dana mjehurići pucaju i i na tim mjestima nastaju krastice nakon čega osoba više ne predstavlja izvor zaraze, piše Ljepota i zdravlje.

Pri liječenju herpesa najvažnije je održavanje higijene. Nemojte dijeliti pribor za jelo ili čaše s drugima jer je herpes prelazan. Obratite se doktoru kako biste na najbolji i najbrži način izliječili ovu bolest i saznali na šta ubuduće trebate posebno obratiti pažnju kako biste spriječili pojavu herpesa. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: