Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Šta trebate uraditi nakon što saznate da ste trudni?

Preuzmite sliku

Iako nekim trudnicama definitivno nije blaženo stanje, trudnoća je zaista blagoslov. Nakon što ste saznali da ste trudni, podijelili to sa svojim partnerom i nakon nekog vremena s drugim ljudima koje volite te proslavili, morate se posvetiti svojoj trudnoći i svojoj bebi.

U nastavku vam donosimo koji su koraci najvažniji, a koje bi trudnice trebale poduzeti kada saznaju tu važnu vijest.

Suzdržite se od alkohola

Svaka konzumacije alkohola vašem djetetu može trajno naštetiti. Može dovesti do stanja koje ometa mentalni i fizički razvoj beba. Čaša ili dvije vina koju ste popili prije nego ste bili shvatili da ste trudni nije opasno, no s konzumacijom alkohola u trudnoći trebali biste prestati, prenosi Wall.hr.

Prestanite pušiti

Pušenje cigareta izlaže vaše dijete štetnim hemikalijama, poput katrana i nikotina. Osim toga, pušenje povećava šanse da imate komplikacije u trudnoći ili da se beba rodi manja.

Prenatalni vitamini

Pravilna prehrana važna je za zdravu trudnoću, a vašem tijelu je potrebna dodatna doza određenih vitamina. Primjerice, trudnice moraju povećati unos folne kiseline od 400 do 600 mikrograma na dan.

Preispitajte svoj životni stil

Trudnice bi trebale izbjegavati naporan rad i pretjerane količine stresa. Dakle, ako je podizanje teških predmeta dio vašeg posla ili ako ste na poslu preopterećeni i konstantno pod stresom, probajte to promijeniti.

Istražite svoje obiteljsko stablo

Raspitajte se o bilo kakvim komplikacijama u trudnoći ili genetskim nepravilnostima u vašoj porodici. Informacije o nasljednim bolestima mogu pomoći vašem ljekaru kada su u pitanju bilo kakvi potencijalni problemi tokom trudnoće ili porođaja.

Idite u shopping

Konačno pravi razlog da obnovite garderobu. Vaše tijelo će se mijenjati tijekom sljedećih devet mjeseci. Obavezno kupite nove grudnjake, odjeću za trudnice i jedne udobne cipele.

Pomirite se sa svojim emocijama

Više od polovice žena se tokom trudnoće bori s anksioznošću ili depresijom. Ako se borite sa sličnim emocijama, razgovarajte s nekim kako biste dobili pomoć koja vam je potrebna, to je sasvim normalno. Jedan dan ćete biti presretni, a drugi san prestrašeni, dok ćete treći biti nervozni. Nivo hormona se intenzivno mijenja iz dana u dana i doseže vrijednosti nekoliko stotina puta veće nego  prije.

Idite na pregled kod stomatologa

Kad se suočite s toliko promjena na tijelu, zdravlje zuba vjerovatno nije prva stvar na vašem umu. Ali stanje desni i zuba može uticati na dobrobiti vaše bebe. Bakterije u ustima mogu ući u krvotok, što povećava rizik od prijevremenih trudova.

Uživajte u trenutku

Ne zaboravite se opustiti i maksimalno moguće uživati u trudnoći. To je najposebniji trenutak u životu žene. Razmazite se, volite svoje tijelo i stavite trudnoću na prvo mjesto. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,