Utorak, 7. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta sve trebate znati prije nego što angažirate dadilju?

Preuzmite sliku

Unajmljivanje dadilje nešto je što ljudi širom svijeta čine.

Ali, ako je želite zaposliti morate provjeriti njezin prijašnji rad, upoznati se s njom i dogovoriti probno vrijeme za upoznavanje s djetetom.

Dadilje se mogu unajmiti na cjelodnevno čuvanje ili višesatno, ali kako biste bili sigurni da će odgovarati i vama i djetetu morate razgovarati i razmisliti o nekoliko bitnih stvari.

1. Prvo morate razumjeti potrebe bebe. Je li to honorarno ili dnevno ili za noćno radno vrijeme? O tome ovisi i njena plaća.

2. Odredite cijenu koja će odgovarati vremenu kojeg bi dadilja provodila s djetetom. Nemojte se preračunati.

3. Dadilja će biti stranac. Dakle, budite sigurni da ste za to potpuno spremni.

4. Prije nego što je zaposlite, trebali biste razgovarati i sa svojom porodicom o tome i razmotriti njihova mišljenja.

5. Zapamtite, samo zato što ih plaćate ne znači da dadilje nemaju svoj privatni prostor. Ako vaša dadilja obavlja punu dužnost u vašoj kući, onda joj trebate dati malo osobnog vremena i prostora.

6. Dopuštate nepoznatoj osobi da uđe u vašu porodicu. Dadilja bi bila stalno s vama i postala dio života vaše bebe. Dakle, prije toga obavezno provjerite njenu prošlost i radno iskustvo. Ovaj se korak preporučuje iz sigurnosnih razloga.

 • 7. Prije nego što zaključite ugovor, jasno razgovarajte s njom o svemu, kao što su njezina plaća, hrana ili drugi dodaci. Šta ćete ponuditi? Možete i obavijestiti agenciju o ovom ugovoru kako biste izbjegli bilo kakve nesporazume u budućnosti.

  8. Umjesto da unajmite dadilju iz agencije, možete potražiti preporuke svojih prijatelja, ako je to moguće. Ako već poznaju nekoga ko je radio u njihovoj porodici, pokušajte ih zaposliti jer vaši prijatelji već imaju iskustva s njima.

  9. Ne izbjegavajte probno razdoblje prije zapošljavanja, jer ono će vam omogućiti da promotrite kako će se snaći s djetetom. Ako agencija ne osigura bilo koje probno razdoblje, tražite to od njih ili potražite drugu agenciju.

  10. Uvijek je poželjno prvi razgovor odraditi telefonski kako biste stekli prvi dojam.

  11. Kada se dogovorite, zatražite kopije dokumenata da možete provjeriti i biti sigurni u njihov identitet.

  12. Nakon što je počela s radom, prvo što biste trebali učiniti je dogovoriti rutinu. To će uključivati ​​sve njezine zadatke koje treba obaviti u jednom danu na temelju vremena. Na popisu joj pružite i neke kontakte za slučaj nužde, poput vašeg, suprugovog, od komšija i ostalih članova porodice.

  13. I na kraju, uvijek pokušajte uspostaviti dobru komunikaciju s dadiljom. To će ojačati vezu kako biste s njom mogli razgovarati o svemu kada god je to potrebno. (ljepotaizdravlje.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,