Utorak, 18. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Šta slušate dok vozite: Ovih pet pjesama se smatra “najopasnijima” za vožnju (VIDEO)

Preuzmite sliku

Nema pravog užitka u vožnji bez odgovarajuće muzike, malo je stvari koje volimo više od dobrih automobila i kvalitetnih pjesama.

Toga su svjesni i proizvođači automobila pa dio najboljih paketa opreme uključuje i vrhunske audio sisteme.

Svako od nas ima omiljeni muzički pravac i naravno omiljene pesme, ali sudeći prema nekim istraživanjima nisu sve preporučljive za vožnju, iz sigurnosnih razloga.

Istraživanja pokazuju da određene pjesme “tjeraju” vozača za opasniju vožnju, tačnije one sa više od 120 bitova po minutu (BPM) imaju negativan uticaj koji izaziva bržu vožnju i veći broj saobraćajnih prekršaja, prenosi B92.

“Ako osjetite da ste dekoncentrisani zbog pjesme na radiju ili vašoj listi, možda je vrijeme da je promijenite”, kaže Tim Švarc, direktor marketinga Moneybara, britanske kreditne i lizing kompanije za automobile.

Moneybarn je analizirao 96 najpopularnijih pjesama na digitalnom muzičkom servisu Spotify i rangirao po pet najopasnijih i najbezbjednijih pjesama za vožnju.

Zanimljivo je da manje od 30% pjesama s ove liste je označeno kao “sigurno” za vožnju. Moneybarn je prilikom analize utvrdio i da nisu samo tempo i energija pjesme “opasni” prilikom vožnje, već i velika buka utiče na reakciju i otkucaje srca.

“Zaista je zanimljivo vidjeti kako nešto tako nevino kao što je biranje muzike za put može da predstavlja opasnost po vašu bezbjednost”, zaključuje Švarc.

Pet najopasnijih pjesama za vožnju:

1. American Idiot – Green Day
2. Party in the U.S.A – Miley Cyrus
3. Mr. Brightside – The Killers
4. Don’t Let Me Down – The Chainsmokers
5. Born to Run – Bruce Springsteen

Pet najbezbjednijih pjesama za vožnju:

1. Stairway to Heaven – Led Zeppelin
2. Under the Bridge – Red Hot Chili Peppers
3. God’s Plan – Drake
4. Africa – Toto
5. Location – Khalid  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,