Četvrtak, 21. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta se dogodi kad se psihopata zaljubi?

Preuzmite sliku

Istraživanje pokazuje da psihopate mogu voditi brigu o drugim ljudima, ali samo u slučajevima kada to rade voljno i samo kada su uložili dovoljno napora da nauče kako da budu empatični.

Psihopatija se u psihologiji vodi kao potkategorija poremećaja ličnosti, a glavna obilježja psihopata su nedostatak empatije, sebičnost, nedostatak krivnje i šarm koji koriste za manipulaciju drugima. Međutim, psiholozi vjeruju da se i oni mogu zaljubiti, isto kao što se i ti zaljubiš u nekoga, no načini na koji oni izražavaju svoje osjećaje i komuniciraju u svojim odnosima sasvim je drugačiji.

Psihopate su u stanju voljeti drugu osobu

Psiholozi navode da postoje različite razine i vrste psihopatije. Ako osoba ne pokaže teške znakove psihopatije, vjerovatnije je da će se moći zaljubiti. Psihopate se također mogu osjećati usamljeno i imaju želju biti voljeni. Međutim, teško im je uspostaviti zdrav odnos zbog nedostatka emocionalne povezanosti i nesposobnosti da se otvore drugoj osobi, navodi Brightside.

Njihovi odnosi temelje se na različitim razlozima od tradicionalnih

Budući da se psihopate bore s izgradnjom snažnih emocionalnih veza i stvaranjem intimnosti u vezi, vjerovatnije je da će ući u odnose koji se temelje na zajedničkim uvjerenjima i stavovima prema svijetu. No, njihov partner treba biti oprezan: psihopate su krajnje sebični i obično pokušavaju manipulisati svojim partnerom kako bi on žrtvovao vlastite interese u svrhu njihovih, prenosi MissZdrava.

Psihopate mogu žudjeti za bliskim odnosima, ali ih rijetko mogu stvoriti i održavati

Psihopate vjerojatno neće uspjeti u pokušaju stvaranja emocionalne veze s drugim ljudima zbog svoje nesposobnosti da pokažu empatiju i emocionalnu povezanost. Psihopate se ne mogu osloniti na druge ljude i često ih pokušavaju iskoristiti u svoju korist.

Psihopate ne mogu pružiti emocionalnu podršku svom partneru

Psiholozi vjeruju da psihopate uglavnom ne osjećaju strah ili anksioznost, a budući da nikada sami nisu osjetili te emocije, bore se s pokazivanjem empatije i razumijevanjem navedenih i ostalih osjećaja kod drugih ljudi. Istraživanje pokazuje da psihopate mogu voditi brigu o drugim ljudima, ali samo u slučajevima kada to rade voljno i samo kada su uložili dovoljno napora da nauče kako da budu empatični.

Psihopate više vole kratkoročne veze

Psihopate radije stvaraju kratkoročne veze bez snažne emocionalne povezanosti. Rijetko su zainteresovani uložiti dovoljno svog vremena u stvaranje dugoročnih veza koje potencijalno mogu dovesti do braka. Često stavljaju sebe na prvo mjesto što im otežava pronalazak odgovarajućeg partnera.

Psihopate su izvrsni u manipulisanju partnera

Psihopate mogu lako “čitati” druge ljude i razumjeti njihove namjere. Znaju biti šarmantni i napraviti da se osjećaš ugodno u svakoj situaciji i to ih čini savršenim manipulatorima. Iznenađujuće je da oni ne osjećaju nikakvu krivicu kad to rade. Psihopati su egocentrični i zapravo im nije stalo do nevolja i osjećaja koje njihovi postupci mogu prouzrokovati drugim ljudima.

Njihova ljubav može biti destruktivna

Budući da psihopate zapravo ne znaju kako komunicirati s ljudima na dubokoj razini, romantični odnos može biti destruktivan za oba partnera. Psihopate imaju veću vjerovatnoću da djeluju na impulsivan način i emocionalno su nedostupni. Manipulisanjem i nedostatkom empatije mogu pridonijeti nestabilnosti i napetosti u vezi.

Njihovi se osjećaji i stav s vremenom mogu poboljšati

Dobra vijest je da psihopati mogu poboljšati svoje ponašanje kada su dovoljno motivisani za to. Psiholozi vjeruju da ih romantika i komunikacija s ljudima koji iskazuju ljubav prema njima mogu naučiti da budu empatičniji prema drugim ljudima i poboljšaju kvalitetu svojih društvenih interakcija. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,