Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta se događa sa vašom kosom kada na nju stavljate ricinusovo ulje?

Preuzmite sliku

Ako ste nekada tražili tretmane za kosu, vjerovatno ste naišli na više izvora koji savjetuju da isprobate ricinusovo ulje. I dok mnogi vjeruju da potiče rast kose, kozmetičar i autor Perry Romanowski tvrdi drugačije, piše The list.

“Ricinusovo ulje neće postići brži rast kose. Nema dokaza za to i nema naučne teorije koja bi podržala da bi to djelovalo. Dakle, da, to je totalni mit.”, kazao je Perry. Ali to ne znači da je ono loše za vašu kosu. Evo šta se zapravo događa kada stavite ricinusovo ulje na kosu, prenosi Tuzlanski.ba.

Michelle Blaisure, certificirana trihologinja iz Bosley Professional Strength-a, rekla je za Cosmopolitan da upotreba ricinusovog ulja  zapravo može pomoći kod peruti. “Ricinusovo ulje nije samo protuupalno i antimikrobno, već pomaže i u održavanju vlage u koži”, objasnila je Blaisure. I Romanowski je podupire, primjećujući da ricinusovo ulje ima „antimikrobna svojstva koja mogu biti korisna u borbi protiv prekomjernog stvaranja bakterija ili gljivica na vlasištu“.

Prema Zoë Passam, triholog u Philip Kingsleyu, upotrebom ricinusovog ulja na vašoj kosi može se blokirati vlaga i dodati sjaj.  Ako želite dodati ricinusovo ulje u rutinu njege kose, stilista Guy Parsons, preporučuje upotrebu samo nekoliko kapi odjednom. Ako ga koristite, pazite, jer je vrlo teško isprati kosu i ukloniti ga s tjemena. (Tuzlanski.ba.)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,