Utorak, 11. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta se događa kada zadrijemate odmah nakon što nešto pojedete?

Preuzmite sliku

Ljudi se osjećaju pospano odmah nakon jela i ne žele ništa više od drijemanja.

Ali, kako se ispostavilo, upravo je to ono što biste trebali izbjegavati raditi. Spavanje ili čak samo ležanje odmah nakon što pojedete može imati zaista neugodne posljedice. Možda čak i prepoznate neke simptome, ali nikada niste shvatili da ih je uzrokovalo drijemanje nakon obroka.

Mogli biste dobiti žgaravicu

Šta se događa kada zadrijemate odmah nakon što nešto pojedete. Obično se kiselina koja se stvara prilikom probave hrane sadrži u želucu. Gravitacija je ovdje od velike pomoći, jer tjera tekućinu prema dolje. Kada ležite, kiselina se kreće kroz želudac i može doći u kontakt s osjetljivim dijelovima probavnog sistema. To može dovesti do žgaravice, bolnog osjećaja pečenja u prsima ili grlu, piše Bright Side

 • Kvalitet sna

  Ako ste pojeli obrok neposredno prije drijemanja, puni proces probave nastavlja se dok spavate. Razlog lošeg sna može biti različit za sve. Može biti da je vaš um aktivniji u fazi metabolizma, zbog čega ćete spavati manje duboko. Drugi razlog može biti to što ste ležali budni zbog simptoma žgaravice. Ovisi i o tome koju ste vrstu hrane imali i koliko ste je jeli, prenosi Tuzlanski.ba.

  Živi snovi ili noćne more postaju sve češći

  A tu su i oni ružni snovi. I, kao što je malo prije spomenuto, vaš metabolizam pokreće vaš mozak da postane aktivniji. Ulazite u takozvani san brzih pokreta očiju (REM), a to je vrijeme u kojem se najviše sanja. Dakle, ako primijetite da imate zaista živopisne ili možda čak jezive snove, pokušajte otpustiti jelo tako blizu vremena za drijemanje.

 • Možda čak i dobijete kilograme

  Šta se događa kada zadrijemate odmah nakon što pojedete Kada udarite u krevet odmah nakon jela, ne dajete tijelu dovoljno vremena da sagorijeva kalorije iz obroka. Dakle, iako biste se mogli osjećati jako pospano nakon obilnog obroka i padanja na kauč za malo drijemanja sve što želite učiniti, bolje je pokušati ostati budni ako ne želite da se neželjeni (i nepotrebni) kilogrami potajno kriju uvući se. (Tuzlanski.ba)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,