Četvrtak, 21. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta sadrži kozmetika: Žene svakog dana na tijelo nanesu oko 515 hemikalija

Preuzmite sliku

Ako žene bez nečega ne mogu, to su kutijice i bočice s kozmetičkim proizvodima za njegu i uljepšavanje. 

Međutim, gotovo sva nova istraživanja koja se bave tom temom pokazuju da su naši omiljeni kozmetički proizvodi zapravo kokteli industrijski proizvedenih i potencijalno opasnih hemikalija koje mogu ozbiljno narušiti naše zdravlje, a u nekim slučajevima, umjesto da spriječe ili uspore starenje, kao što obećavaju proizvođači, mogu izazvati ubrzano starenje kože.

Zanimljiv je podatak koji je donijelo istraživanje kompanije Bionsen, proizvođača dezodoransa na prirodnoj bazi: uobičajenim svakodnevnim ritualima ljepote koji uključuju depiliranje, higijenu, šminkanje i oblikovanje frizure žene svakog dana na svoje tijelo nanose u prosjeku oko 515 različitih hemikalija. Pogledajmo koliko različitih hemikalija sadrže neki od najpopularnijih i najkorištenijih kozmetičkih proizvoda.

Šampon

Prosječan broj hemikalija: 15

Najopasnije: natrij lauril sulfat (često naveden kao sodium lauryl sulfate – SLS), tetranatrij i propilen glikol

Moguće nuspojave: iritacije i moguća oštećenja oka i vida

Sjenilo za oči

Prosječan broj hemikalija: 26

Najopasnija: polietilen tereftalat (PET, poliester koji se uglavnom koristi za izradu plastičnih boca i ambalaža)

Moguće nuspojave: povezuje se s rakom, neplodnošću i hormonalnim poremećajima te oštećuje razne tjelesne organe

Ruž za usne

Prosječan broj hemikalija: 33

Najopasnija: polimentil metakrilat (PMMA, umjetno akrilno staklo poznato pod nazivom pleksiglas)

Moguće nuspojave: alergije, povezuje se i s rakom

Lak za nokte

Prosječan broj hemikalija: 31

Najopasnija: ftalati

Moguće nuspojave: povezuju se s neplodnošću i problemima u razvoju ploda

Parfemi

Prosječan broj hemikalija: 250

Najopasnija: benzaldehid

Moguće nuspojave: iritacije usne šupljine, grla i očiju, mučnina, povezuje se s oštećenjima bubrega

Kreme za samotamnjenje

Prosječan broj hemikalija: 22

Najopasnije: metilparaben, propilparaben

Moguće nuspojave: osip, iritacije, hormonalni poremećaji

Lak za kosu

Prosječan broj hemikalija: 11

Najopasnije: oktinoksat, izoftalati

Moguće nuspojave: alergije, iritacije oka, nosa i grla, hormonalni poremećaji, povezuje se s promjenama u strukturi tjelesnih ćelija

Rumenilo

Prosječan broj hemikalija: 16

Najopasnije: etilparabeni, metilparaben, propilparaben

Moguće nuspojave: osip, iritacije, hormonalni poremećaji

Puder

Prosječan broj hemikalija: 24

Najopasnija: polimentil metakrilat

Moguće nuspojave: alergije, poremećaji imunosnog sistema, povezuje se s rakom

Dezodorans

Prosječan broj hemikalija: 15

Najopasnije: izopropil miristat, parfem

Moguće nuspojave: iritacije kože, očiju i pluća, glavobolje, vrtoglavica, problemi dišnog sistema

Losion za tijelo

Prosječan broj hemikalija: 32

Najopasnije: metilparaben, propilparaben, polietilen glikol (inače čest sastojak sredstava za čišćenje pećnica)

Moguće nuspojave: osip, iritacije, hormonalni poremećaji

Deterdženti na licu?

Možda će vas zanimati podatak da se mnoge od hemikalija iz vaših kozmetičkih proizvoda koriste i u sredstvima za čišćenje kućanstva, a gotovo sve se povezuju s nekim zdravstvenim problemima, od alergija i osjetljivosti kože do ozbiljnijih hormonalnih poremećaja, neplodnosti pa čak i raka.

250 hemikalija prosječno sadrže najluksuzniji proizvodi na tržištu ljepote – parfemi; najopasniji među njima je benzaldehid, koji može izazvati iritacije usne šupljine, grla i očiju te mučnine, a povezuje se i s oštećenjima bubrega.

Primjerice, parabeni, koji služe da bi produžili vijek trajanja naših kozmetičkih proizvoda, među najraširenijim su i najčešće korištenim konzervansima u svijetu, a ima ih u šamponima, gelovima za kosu, pjenama i gelovima za brijanje te losionima za tijelo, ali i u brojnim drugim kozmetičkim proizvodima.

Njihova je upotreba predmet stalnih i sve žešćih rasprava jer sve veći broj istraživanja pokazuje da se mogu povezati s vrlo ozbiljnim zdravstvenim problemima među kojima su rak dojke i neplodnost muškaraca.

Istraživanje provedeno na Kyoto Prefectural University of Medicine pokazalo je da neki od parabena za koje se prije smatralo da su sigurni, poput metilparabena, mogu mutirati i postati toksični uslijed izlaganja suncu, što uzrokuje prijevremeno starenje kože, ali i povećava rizik za razvoj raka kože. Metilparabeni su prisutni u više od 16.000 kozmetičkih proizvoda, uključujući hidratantne kreme i paste za zube.

Proizvođači kozmetike su oduvijek branili upotrebu parabena tvrdeći da tijelo ne može apsorbovati te tvari. No, mnoga novija istraživanja pokazuju da to nije tačno, a s tim se slaže i neovisna profesionalna hemičarka Barbara Olioso koja tvrdi da su sva dosadašnja istraživanja pokazala da se između 20 i 60 posto parabena može apsorbovati u tijelo.

Otrovna high tech ljepota

Postoji niz zakona koji bi nas trebali štititi od opasnih hemikalija u kozmetičkim proizvodima, no naučnici su unatoč tome zabrinuti jer smatraju da zakoni nisu dovoljno precizni te da ostaje dosta prostora da nam se “podvale” vrlo opasne kemikalije. Na primjer, proizvođači kozmetike obavezni su na proizvode staviti popis sastojaka, no nisu obavezni davati informacije o bilo kakvim nečistoćama ili tragovima nekih hemikalija koje su možda pronađene u sirovinama ili se koriste u proizvodnji. Dužni su navesti samo ono što završava u finalnom proizvodu kao jedan od sastojaka. S druge strane, kozmetička industrija insistira na tome da su njihovi proizvodi sigurni i bezopasni za zdravlje. Također, tvrde da su sve hemikalije koje se koriste u njihovim proizvodima zastupljene samo u dopuštenim i sigurnim količinama koje ne štete zdravlju. To možda i jest tačno, no i dalje među stručnjacima postoji neslaganje oko toga koje su tačno sigurne količine, posebno za neke kategorije kao što su mladi ljudi i djeca ili posebno osjetljive osobe. Osim toga, čak i ako nam te male, dopuštene količine hemikalija u pojedinačnim proizvodima i ne mogu naštetiti, trebali bismo se zabrinuti s obzirom na to da dnevno koristimo izuzetno velik broj kozmetičkih proizvoda i da još ne znamo koje su sve posljedice kumuliranja tolikog broja hemikalija koje nanosimo po cijelom tijelu svaki dan, i to godinama. (zivim.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje