Nedjelja, 29. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

323

OPORAVLJENI

8

UMRLI

6
Preuzmite sliku

Šta reći djetetu kada traži brata ili sestru, a roditelji ne žele još jedno dijete?

Dijete koje stalno traži malog brata ili sestru stavlja roditelje u nezgodan položaj, pogotovo ako ne planiraju još jedno dijete. Kako bi onda roditelji trebali odgovoriti?

Roditelji bi trebali primiti dječju želju ozbiljno i shvatiti što je iza toga, savjetuje Ulric Ritzer-Sachs, savjetnik za pitanja roditeljstva.

Prvo pitanje koje bi trebalo postaviti djetetu, rekao je, jest: “Šta bi bilo drukčije kad bi imao malog brata ili sestru?” Odgovor bi mogao otkriti nedostaje li šta djetetu.

 • Možda dijete poznaje djecu koja imaju brata ili sestru, pa ih želi imati. Ili je dijete usamljeno, pa misli da bi još jedno dijete u porodici to promijenilo, objašnjava on. U svakom slučaju, Ritzer-Sachs poručuje roditeljima da budu iskreni i kažu djetetu: “To je stvarno dobra ideja, ali mi ne želimo još jedno dijete!”

  Ako taj odgovor ne upali, roditelji ni u kojem slučaju ne bi trebali reći stvari poput “Već imamo pune ruke posla s tobom” ili “Ne bismo se mogli baviti s još jednim djetetom poput tebe”, kaže Ritzer-Sachs.

  Umjesto toga savjetuje da kažu “Jako smo sretni kako sada stvari stoje” ili “Potpuno smo zadovoljni tobom, ti si sve što nam treba”.

 • Drugi mogući razlozi da se ne želi još jedno dijete – težak porod, finansijske brige poput kredita – nisu stvari o kojima treba razgovarati s djetetom, upozorava savjetnik.

  Kad dijete uđe u pubertet, može mu se reći: “Kad smo odlučili da nemamo još jedno dijete, bilo je to uglavnom iz financijskih razloga”, kaže Ritzer-Sachs. (Hina)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,