Četvrtak, 12. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Šta pokloniti mami za rođenje drugog djeteta?

Kada neko postaje roditelj po prvi put, možda je neke stvari naslijedio, a možda nema apsolutno ništa i sve mora nabaviti od nule. Tada su mu svi pokloni od odjeće do igračaka, bočica, dudica ili pribora za higijenu dobrodošli.

Ali, kada neko očekuje drugo dijete, već ima “zalihu” materijala, a ako očekuje dijete istog spola, vrlo je vjerovatno da ima i većinu potrebne odjeće, piše portal Djecjaposla.com.

Šta pokloniti u tom slučaju? Donosimo vam neke korisne ideje s kojima ne možete promašiti:

Pelene i vlažne maramice

Koliko god djece imali, maramice i pelene su uvijek potrebne iz jednostavnog razloga – radi se o potrošnoj robi. Usto, mnogima je kupovina pelena veliki finansijski izdatak pa će ih takav poklon sigurno razveseliti. Informišite se o djetetovoj težini, pa ako niste sigurni imaju li roditelji već zalihu pelena, radije preskočite kupovinu onih za novorođenče i uzmite “broj veće”.

 • babine-pokloni-beba-novorodzence
 • Poklon-bonove za kupovinu u dječjim trgovinama

  Na ovaj način roditelji imaju sami priliku odlučiti na šta će potrošiti darovani iznos, što mnogi od njih jako vole, pa su ove vrste poklona idealno rješenje za ljude koji postaju roditelji drugi ili treći put. Vi također ne morate puno razbijati glavu, a znate da na ovaj način ne možete pogriješiti i da vaš poklon neće biti neiskorišten.

  Čišćenje kuće

  Kad se dobiju djeca, kuća je uvijek u stanju blagog haosa, a malo ko će se u novonastaloj situaciji sjetiti ili se odlučiti zatražiti profesionalnu uslugu čišćenja. Ali, to može biti jako dobar poklon, jer ono što svakoj majci nedostaje je vrijeme. Dakle, vremena za čišćenje kuće nema, pa bi sigurno bila sretna da taj posao obavi neko umjesto nje.

  Poklon za stariju braću/sestre

  Dok je sva pažnja usmjerena na bebu, stariji brat/sestra se mogu osjetiti zanemareno i izolirano jer su naviknuli da do tada oni budu centar pažnje. Taj osjećaj može biti povećan količinom poklona za novo dijete dok oni sami nisu dobili ništa. Razveselit ćete djecu, ali i roditelje, nekom igračkom primjerenom njihovoj dobi, jer osim što će dobiti novu zanimaciju, starija djeca neće se osjećati toliko zapostavljena.

  Modernije proizvode za bebe

  U godinu, dvije ili tri, na tržište su sigurno izašli neki noviji i moderniji proizvodi kojima možete razveseliti novu mamu, iako već ima neku stariju i možda već, dotrajalu verziju.

 • beba-poklon-babine
 • Istu odjeću za starije i mlađe dijete

  Crno-bijeli prugasti body za novorođenče i crno-bijela prugasta suknjica za stariju kći. ili usklađene košuljice za starijeg i mlađeg brata. Iste trenerke u različitim veličinama. Možda se nekom čini pretjerano, no ponekad je simpatično imati “blizance” koje dijeli nekoliko godina, a razveselit ćete i mamu i starije dijete poklonom. Usto, obiteljski portret u takvoj odjeći bit će puno zabavniji.

  Personalizirani predmet za novu bebu

  Body s imenom nove bebe, gotovu smjesu za otisak dlana ili stopala, privjesak, jastuk ili ploču s imenom i najvažnijim podacima, poput visine, težine, datuma rođenja…danas je na izbor puno takvih predmeta, a znat ćete da je poklon unikatan jer se odnosi upravo na novu bebu.

  Masažu/frizuru/manikuru

  Mama će se sigurno razveseliti ako se neko sjeti i nje, pa vaš poklon ne mora biti namijenjen isključivo djetetu. Nakon 9 mjeseci trudnoće, poroda i brige za bebicu, masaža, odlazak na frizuru, manikuru, pedikuru ili bilo koji drugi tretman uljepšavanja činit će se svakoj majci kao dan iz snova.

  Babysitting

  Jedno dijete je zahtjevno, a dvoje ili troje su pravo veselje za novopečene roditelje. Možda vam se ne čiji kao neki poklon, ali usluga babysittanja starije djece na par sati sedmično mogla bi bit spas mami koja ima pune ruke posla s novim članom porodice. Ponudite se da stariju djecu odvedete u park, kazalište, zoološki vrt ili u šetnju – jeftino, a vrlo djelotvorno i orginalno rješenje. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje