Četvrtak, 23. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Šta piti tokom vrelih ljetnih dana

Preuzmite sliku

Stručnjaci ujutru preporučuju zeleni čaj ili prokuhanu, pa ohlađenu vodu, u koju se može dodati nekoliko kapi limuna ili grejpfruta. Ulogu “unutrašnje klime” imaju i sokovi od južnog voća.

Ljeto je zvanično počelo i tropske vrućine polako postaju svakodnevica. Kako je opšte poznato, hidratacija je veoma važna na visokim temperaturama. Zbog toga otkrivamo koja pića je najbolje konzumirati tokom ljetnih dana i večeri. Stručnjaci ujutru preporučuju zeleni čaj ili prokuvanu, pa ohlađenu vodu, u koju se može dodati nekoliko kapi limuna ili grejpfruta.

U toku doručka bi bilo dobro nastaviti sa nekim čajem ili svježe cijeđenim sokom. Jogurt ili kefir su mliječni napici koji rashlađuju organizam i zato su ljeti posebno preporučljivi. Svježe cijeđene sokove, možda iznenađujuće, ne bi trebalo piti kasno uveče.

Tada organizam treba da se uvede u stanje mirovanja pred spavanje, a brojni dobri sastojci iz voća i povrća rade upravo suprotno. Lasi, napitak koji se pije u daleko toplijim krajevima i koji je porijeklom iz Indije, je mješavina jogurta i vode u koju može da se doda svježa nana ili neki drugi začin. Idealan je za ljetni period, a inače se preporučuje uz ručak, da poboljša probavu.

Ulogu “unutrašnje klime” imaju i sokovi od južnog voća. Kao napitak za osobe koje su fizički aktivnije, a kao kompletan doručak za one koji se manje kreću može da bude šejk od banane ili drugog svježeg sezonskog voća, urme ili malo meda ili javorovog sirupa, nekog lista zelene salate ili drugog zeleniša i jogurta, vode ili biljnog mlijeka.

Voda sa nekoliko kolutova limuna i svježim listićima nane je napitak za cijeli dan jer osvježava i podiže energiju. Svježe cijeđeni sok od narandže ili limuna pomiješan sa gaziranom vodom  iznenađujuće osvježava kada ste umorni od vrućine. Za popodnevni predah bi čaj od nane ili crni čaj sa listićima nane bili topla preporuka.

Ledeni čaj spremljen u kućnoj varijanti uvijek je dobar izbor, ohlađeni čaj po želji, zaslađen sa malo meda, uz krišku limuna ili breskve, listićima svježe nane i ponekom kockicom leda. Ipak, ne treba da šokirate želudac previše rashlađenim napicima jer ne prijaju organizmu u velikim količinama. Ledeno, kao ni vrelo, nije poželjno jer donosi trenutno olakšanje, a zatim nastupa osjećaj umora, preznojavanje, a mogu se javiti i stomačne tegobe.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,