Ponedjeljak, 21. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Šta o vašem zdravlju govore vaše usne?

Usne su jedan od najvažnijih barometara tjelesnog i mentalnog zdravlja, tvrdi wellness stručnjakinja i stručnjakinja alternativne medicine iz Los Angelesa Hari Simran Khalsa.

Iako ih se češće povezuje s ljepotom, ona smatra da usne djeluju kao “prozor” u unutrašnji rad našeg tijela.

“Gornja usna predstavlja pluća, štitnu žlijezdu, srce, želudac, jetru i bubrege, dok je cijela donja usnica odraz crijeva”, napisala je u jednoj od svojih kolumni. Između ostalog, evo što usne mogu otkriti o vašem zdravlju:

Suhe ili ispucale usne

Suhoća usana daje uvid u isti nedostatak vlage u ostatku tijela, a mogu ga uzrokovati i klima, dehidracija, napetost, anksioznost ili strah. U međuvremenu, zapadnjačka medicina kaže da ispucale usne mogu biti znak različitih alergija.

Ispucale usne

One su često znak anemije zbog nedostatka željeza u organizmu. Ajurvedska medicina tvrdi da ispucale usne mogu biti posljedica bolova, zabrinutosti, suhoće u tijelu ili osjećaja hladnoće.

Diskoloracija ili izblijedjela boja na usnama

Hari Simran kaže da ovo može upućivati na problem s cirkulacijom u ostatku tijela. Ovo se mišljenje zrcali u zapadnoj medicini, koja kaže da kada količina kisika u krvi padne, usne poprime plavičastu nijansu.

Osjećaj peckanja, vruće i crvene usne

U savremenoj znanosti postoji tvrdnja da se depresija, između ostalog, može prepoznati i kroz simptom gorućih usana, piše Daily Mail. Naime, psihološka neravnoteža uzrokuje senzorno preopterećenje u mozgu, koje se također prenosi na usne. Slično tome, Hari Simran kaže da goruće emocije poput ljutnje, ljubomore, ogorčenosti, iritacije i nedostatka suosjećajnog mogu imati isti učinak na usne.

Bore na gornjoj usni

Učiteljica joge navodi i fizičke i emocionalne razloge zbog kojih biste mogli početi dobivati bore na gornjoj usni. Neki od uzroka mogu biti pušenje ili fizička napetost, ali i zabrinutost te osjećaj straha.

Podrhtavanje usana

Drhtanje usana obično se smatra znakom problema sa živčanim sistemom kao što su grčevi u mišićima, a Hari Simran kaže da ga mogu uzrokovati i umor, slab živčani sistem, strah, sumnja u sebe i emocionalna napetost.Kako bi vaše usne bile zdrave, Hari Simran Khalsa savjetuje da: Koristite balzam za usne koji će održati njihovu vlažnost, povećajte unos vode, manjite količinu prerađene hrane i šećera koju jedete. ne grizite, ne ližite i ne gulite usne, udišite kroz nos, a izdišite kroz usta. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,