Nedjelja, 31. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Šta o vama govori vaš odnos prema novcu?

Novac nekim ljudima kako se u narodu kaže “kako dođe tako i ode”, a oni o tome stvarno ne razmišljaju pretjerano mnogo. Za ostale to može biti veliko pitanje, brinu li se o trošenju previše novca ili imaju li dovoljno uštede za hitne slučajeve, piše Bright Side.

U svakom slučaju, način na koji vidite i upravljate novcem ne odražava samo vašu finansijsku situaciju. To bi također moglo otkriti nešto o vašoj ličnosti. Na primjer, kakve strahove imate, presnosi Tuzlanski.ba.

Može vas podsjetiti na vašu prošlost

Neke porodice ne mogu priuštiti da kupe stvari koje njihovo dijete želi. Možda ste u tržnom centru vidjeli lijepu haljinu i htjeli ste je imati, ali vaši roditelji nisu imali dovoljno novca da je kupe. Ili ste stvarno željeli naučiti svirati klavir, ali nije bilo dovoljno novca za mentora. Ovakve situacije mogu ostaviti emocionalne ožiljke i učiniti da se osjećate nesigurno, jer ste vjerovatno vidjeli da su vaši vršnjaci imali sve to. A ti nesigurnost možda nosiš u svoj život odraslih. Dakle, kad odrastete i postanete finansijski stabilni, možda ćete početi prisilno kupovati stvari koje su vam u prošlosti bile uskraćene, čak i ako vam one stvarno ne trebaju.

 • Pokazat će šta mislite o sebi

  Ako se osjećate kompetentnim u rješavanju finansijskih pitanja, vjerovatno ste osoba koja nema straha. Ne plašite se ulaganja, pokretanja poslovnih poduhvata ili bavljenja određenim finansijskim izazovima koji bi se mogli pojaviti na putu. Suprotno tome, ako se uvijek plašite gubitka novca i radije ga držite na jednom mjestu, to može značiti da niste sigurni u sebe. Ako se ne možete pouzdati u složenije finansijske stvari, vjerovatno ćete oklijevati i u svakodnevnom životu.

  Može otkriti vaše strahove

  Svi ponekad razmišljate o tome kako bi se vaši životi promijenili kada biste odjednom izgubili sav svoj novac. I pokušaj zamisliti ovu situaciju može otkriti vaše najveće strahove. Možda ste zabrinuti za svoje zdravlje, a gubitak novca značio bi i neplaćanje određenog liječenja. Ili želite da vaša djeca pohađaju dobar fakultet i želite da ih podržite, što u najgorem slučaju nećete moći učiniti. Ili ste oduvijek željeli da svoje roditelje učinite ponosnima, a zbog svojih finansijskih problema se bojite da ih ne razočarate. Novac otkriva šta cijenite i šta nikako ne želite izgubiti.

 • Može vam dati pojam o vašoj budućnosti

  Ono što radite s novcem može otkriti vaše težnje, a također je povezano sa vašom prošlošću. Ako ste kao dijete sanjali da nabavite igračku ili idete u zabavni park, ali roditelji to nisu mogli priuštiti, možda ćete početi misliti da nikad nećete moći dobiti ono što želite. Neko ko se nije brinuo o novcu i čiji su roditelji mogli sebi priuštiti da kupi sve što žele, mogao bi biti ambiciozniji. U djetinjstvu su im se snovi uvijek ostvarili, pa su sada sigurni da će moći postići sve što žele. Suprotno tome, neko čiji se snovi rijetko ostvaruju, može odrasti kako bi pomislio da nikada neće biti uspješan u područjima koja ih zanimaju, iako to možda nije istina. Ranija finansijska ograničenja možda ih sprečavaju da naprave korak ka ostvarenju svog sna.

  Može vam pomoći da shvatite svoj način razmišljanja

  Novac možda ne predstavlja veliki problem u vašem životu. Imate stabilan posao sa dobrom platom i on zadovoljava sve vaše potrebe. Za neke to može biti dovoljno da se osjećaju finansijski sigurno. Ostali, koji se nalaze u istoj situaciji ili oni koji imaju finansijskih problema, mogu imati drugačiji stav prema novcu. Ako uvijek smatrate da nikad nema dovoljno novca i previše troškova, možda ćete imati „nedostatak načina razmišljanja“. Čak i ako nema čega da se brinete, možete opsjednuti svaki sitan trošak koji zarađujete. A može vam biti posebno frustrirajuće da platite neočekivane račune, poput puknute cijevi ili lijekova koje morate kupiti jer ste se razboljeli. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,