Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Šta konobar prvo primijeti na vama kada zakoračite u kafić?

Preuzmite sliku

Od toga kako se ponašate za stolom, jeste li komplikovani u narudžbama, ignorišete li svoje dijete uvaljivanjem mobitela u ruke ili pak šutke sjedite s partnerom – sve su to sitnice koje iskusno oko konobara ne propušta.

Neke stvari su se promijenile u eri pandemije covida-19, pa je prva stvar koju će konobari primijetiti kad zakoračite u kafić vaš stav o tome, odnosno jeste li oprezni ili ne. To se vidi prvenstveno po nošenju maske, korištenju dezinficijensa i držanju socijalne distance, naravno kolika je ona moguća.

Restorani i kafići zbog toga i imaju udaljene stolove 2 metra od ruba do ruba, a kako bi smanjili kontakt, neki konobari će stajati dalje dok uzimaju vašu narudžbu. No osim toga, postoji i puno drugih stvari koje konobari primjećuju, a donosi ih MSN.

Prema studijama, ispostavilo se da vaš konobar primijeti jeste li na telefonu ili stvarno obraćate pažnju na njega.

Konobari promatraju i kako se roditelji odnose prema svojoj djeci, supružnicima…

Kakvi ste s djecom?

“Tokom godina susretao sam se s mnogo različitih vrsta ljudi, a najdraže su mi uvijek bile porodice s djecom. Budući da sam dijete u srcu, volim igrati igre i komunicirati s djetetom dok se brinem o porodici”, kaže Jacob Cohen, konobar s gotovo decenijom iskustva.

Otkriva kako, na njegovu žalost, djecu danas roditelji najčešće ignorišu. Vode ih u restoran ili kafić sa sobom i onda im ‘uvale’ virtualnu dadilju u obliku nekog ekrana…

Ako je riječ o restoranu, konobari će svakako gledati tražite li si mjesto sami ili ćete njima prepustiti da rade svoj posao.

Često odlučimo sami pronaći mjesto u restoranu ako vidimo da je konobar zauzet, ali u restoranima često imaju raspored stolova ili sjedenja, pa je bolja opcija da pričekamo konobara koji će nas odvesti do našeg mjesta.

Pospremate prljavo suđe?

Slično je i kad gost odlučuje ‘pomoći konobaru’, primjerice slaganjem prljavih tanjira ili šoljica. Iako mislimo da time radimo uslugu konobaru, zapravo je potpuno obrnuto. Konobari imaju svoj način pospremanja prljavog posuđa, pa je puno bolje da sve ostavimo onako kako je.

Ako konobar izgleda umorno ili ako je trenutno zauzet, svejedno desert ili drugo predjelo ne tražite od drugog konobara jer tako samo možete izazvati zbunjujuću situaciju kada vam trebaju donijeti račun. Umjesto toga, zamolite drugog konobara da pozove vašeg, odnosno onog koji vas je prvi poslužio, prenose 24sata.hr.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,